Test

Motorola F3

Design og byggekvalitetStørrelse: 11,4 x 4,7 x 0,9 cm
Vekt: 68 gram
Form: Klassisk/monoblokk
Skjerm: ca 2 tommer
Snarveistaster: Kun menytaster
Kamera: Nei
Uttak: Proprietær
Pris: Rundt 300 kroner

Slik vurderer vi
Tastene er helt flate.
Tastene er helt flate.
F3 er ikke spesielt stor.
F3 er ikke spesielt stor.

Motorola F3 er markedets billigste mobiltelefon. Den koster ikke mer enn 300 kroner uten abonnement, noe som er en oppsiktsvekkende lav pris.

Ved første øyekast ser faktisk ikke F3 billig ut i det hele tatt. Den er kun ni millimeter tykk, veier bare 68 gram, og har et stilrent utseende. Tastene er helt flate og kun adskilt med en gummirand i vertikal retning.

Helt greie taster

Slike tasteløsninger har sine fordeler og ulemper. Den største fordelen er i grunn at det ser pent ut. Ulempen er at det ikke er så enkelt å føle forskjellen på tastene på samme rad, siden skillet er mellom radene.

I tillegg til siffertaster har telefonen en stor piletast som er enkel å bruke. Det er også egne taster for å svare og å legge på, en egen tast for å hente frem telefonlisten, og en bekreftelsestast.

Telefonen er svart, mens tallene på tastene er i hvitt. Dette gir god kontrast. Det er også lys bak tastene, men tastene i midten har veldig svakt lys i forhold til resten, noe som kan være en ulempe for noen. Vi syns for øvrig at sifrene på tastene kunne vært større. De er for all del ikke små, men har du veldig dårlig syn finnes det telefontastaturer som er mye bedre enn dette.

F3 føles overraskende godt bygget prisen tatt i betraktning. Det er ingen knirking, knaking eller andre irriterende ulyder i telefonen, noe vi setter stor pris på.

Alt i alt er dette en pen og godt bygget telefon med taster som kunne vært bedre utformet.

Skjermer og menyerSkjerm: CVD (Clear Vision Display, E-ink-basert) , alfanumerisk,
Oppløsning: to linjer (seks tegn på hver linje)
Operativsystem: Proprietært
Meny: Ikoner
Tekst: Multitap
Firmware:

Slik vurderer vi
Skjermen er alfanumerisk og har et sett ikoner. Batteri- og nettverksindikatorene sitter over skjermen.
Skjermen er alfanumerisk og har et sett ikoner. Batteri- og nettverksindikatorene sitter over skjermen.
Hovedmenyen ser slik ut. Det er ikoner i en rekke bortover.
Hovedmenyen ser slik ut. Det er ikoner i en rekke bortover.
SMS-skriving er egentlig alt annet enn en fryd på denne telefonen.
SMS-skriving er egentlig alt annet enn en fryd på denne telefonen.
Menytasten (pilen) er essensiell i bruk av telefonen.
Menytasten (pilen) er essensiell i bruk av telefonen.
Alfanumerisk skjerm betyr
Alfanumerisk skjerm betyr "kalkulatorbokstaver" i stedet for grafiske tegn.

Elektronisk blekk

F3 er utstyrt med en alfanumerisk, ikke-grafisk skjerm. Det vil si at den kun kan vise tall og bokstaver, slik som enkle kalkulatorer. Tegn og tall består av segmenter som skrus av og på, så det er ikke snakk om piksler.

Vi har faktisk ikke sett en så simpel skjerm som dette på en mobiltelefon siden en gang tidlig på 90-tallet. Samtidig er skjermteknologien voldsomt moderne, siden den bruker såkalt e-ink (elektronisk blekk), som bare bruker strøm når elementene på skjermen forandrer seg.

Skjermen kan vise maks to linjer med tekst eller tall. Skjermen kan vise et sett med ikoner under tekstradene, men disse er faste, og kan altså bare skrus av og på.

Skjermen duger greit nok til å ringe og motta samtaler med. Sifrene er store og lettleste, med god kontrast. Skrifttypen er imidlertid ikke spesielt enkel å forholde seg til, siden det er "kalkulatorskrift".

Talemenyer

Menysystemet denne telefonen er utstyrt med er så enkelt at vi nesten ikke kan kalle det et menysystem. Hovedmenyen består av seks valg: Skriv SMS, les SMS, samtalehistorikk, endre ringetone, stille inn alarm og stille klokke og dato. Og det er faktisk det.

Det er riktignok mulig å gjøre flere innstillinger ved å trykke inn nummerkoder, men da må du i praksis ha bruksanvisningen med deg.

Det spesielle med F3 er at telefonen har talesignaler. Dette innebærer at telefonen vil lese opp menyvalg for deg. Det er innebygget norsk, svensk og dansk språk. Talesignalene er nesten nødvendig å ha på, i alle fall den første tiden du bruker telefonen. Telefonen er såpass enkel at det er vanskelig å forstå hvordan du bruker den.

For enkelt?

Det største problemet med telefonen ligger faktisk akkurat her. Alt er så enkelt og grunnleggende at det i kombinasjon med den spesielle skrifttypen og mangel på forklarende grafikk er ganske vanskelig å forstå. Det sier seg for eksempel ikke selv at du kan svare på SMS ved å trykke på menytasten. Sånn sett er nok Nokias blilligste telefoner mer oversiktlig og enkle å bruke enn Motorola F3.

Etter noen dagers bruk går det imidlertid helt greit å forholde seg til F3. Det skal også nevnes at talehjelpen forteller deg hva du skal gjøre, for eksempel når du skriver SMS.

Selv om telefonen ikke kan gjøre stort annet enn å ringe og brukes til SMS, vil vi ikke si at F3 briljerer på sistnevnte funksjon. Nok en gang er det skjermen som stikker kjepper i hjulene til telefonen.

Skjermen lager problemer

For det første har ikke telefonen støtte for de norske bokstavene æ, ø og å. Dessuten føles det veldig uoversiktlig å lese SMS på den. Meldingene vises ett eller to ord av gangen i én rad, slik at du er nødt til å bla deg bortover. For øvrig kan ikke telefonen vise grunnleggende tegn som for eksempel kolon.

Det er for all del mulig å bruke F3 til SMS, men det finnes telefoner som gjør dette mye, mye bedre, som for eksempel Nokias billigtelefoner.

Alt i alt er dette helt greit. Vi syns skjermen Motorola har valgt er kontrastrik og lett å lese, samtidig som den ikke egner seg til meldingbruk. Siden den kun har to tekstlinjer og et sett ikoner er det ikke alltid like lett å forstå hva som menes. Det er i grunn veldig synd.

Motorola F3

Vis større

Motorola Motofone F3 med abonnement

Motorola Motofone F3

Motorola Motofone F3 med abonnement   Les mer »

Motorola Motofone F3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen