Moto Q - sylslank tastaturtelefon

Den siste tiden har vi sett fremveksten av en helt ny type telefoner, som kombinerer organisererfunksjon med et fullt qwerty-tastatur som gjør det mulig å skrive tekst og e-post i et skikkelig tempo.

Mest kjent for denne designlinjen er utvilsomt amerikanske RIM og deres BlackBerry-enheter. I Statene har de populære enhetene nærmest blitt synonymt med mottak og sending av e-post mens du er på farten, både på grunn av tastaturet og den praktiske push-løsningen.

Andre produsenter har prøvd å melke samme ku, med varierende suksess. PalmOne med sin Treo 650. Qtek med sin 9090. Og ikke minst HP med sine nye modeller iPaQ h4350 og iPaq hw6500.

Nå har også Motorola sett an det lukrative markedet, og lansert en telefon som, i hvert fall rent designmessig, utklasser dem alle - Moto Q.

Tynnest av alle
Det som først og fremst skiller Q fra hveten er det syltynne designet, som nærmest har blitt et varemerke for Motorola den siste tiden. Med en tykkelse på 1,15 cm er Q den tynneste telefonen med fullt tastatur til dags dato - fakisk også tynnere enn Motorolas egen Razr V3.

Qwerty-tastaturet er plassert under skjermen til telefonen. Her finner vi også en femveis navigasjonstast, to funksjonstaster, telefontaster. Man har også fått på plass et sidemontert rullehjul, som har vært et varemerke for Blackberry. De to siste tastene - en hjemtast og en tilbaketast - er med på å avsløre hva som ligger i hjertet av den nye smarttelefonen.

Moto Q kjører nemlig Windows Mobile. Dette er faktisk en av de første enhetene vi har fått se med den nye femteutgaven av operativsystemet. Det betyr at den vil romme de ferskeste utgavene av både Internet Explorer og MSN Messenger. (Mer om WM 5.0 her)

Det viktigste salgsargumentet for enheter som disse har vært muligheten for å hente ned og sende e-post mens man er på farten. Her lover Motorola bred støtte, både for Microsofts egen Exchange-løsning såvel som en rekke tredjeparts løsninger.

Skjermen til Q fører samme oppløsning som vi er vant til fra håndholdte datamaskiner, nemlig 320 x 240 punkter. Dette gjør den godt beredt til å vise multimedia og lengre stykker tekst, og burde også gjøre en god makker til det innebygde 1,3 megapikslers kameraet.


Motorola har satset på et lommevennlig format (Kilde: Engadget)

Det skorter ikke på tilkoblingsmuligheter. Q har en infrarød port, samt blåtann-støtte for å brukes sammen med trådløse enheter og tilbehør (som f.eks RazrWire). I tillegg har telefonen en MiniUSB-port som gjør det mulig å koble den rett til en datamaskin uten ekstra drivere.

Motorolas pressemelding sier ikke noe om hva slags prosessor eller minnekapasitet Q kan by på, men røper at telefonen skal ta i bruk minnekort av den stadig mer populære MiniSD-standarden.

Av andre funksjoner Motorola nevner i sin lansering at telefonen er klar for konferansetelefoni med sine doble høyttalere, og kan stemmestyres uten opptrening til en spesifikk stemme.

Dessverre må vi vente litt før vi får se Q i butikkhyllene. Motorola har satt lanseringsdatoen til første kvartal 2006, og med tanke på selskapets hyppige utsettelser dette året kan vi kanskje risikere å vente enda lenger.

Prisen er fortsatt ukjent.

(Kilder: Geekzone, Motorola, Softpedia, Taipei Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen