Test

Motion Sickness Live

Jubel! Raffaraffaraffaraffaraffaraffaraffaraffa… Den rytmiske lyden av plekter mot dempa gitarstrenger innleder albumet "Motion Sickness Live", før melodiene setter i gang. Alle de akustiske strengeinstrumentene og de følsomme halvfalske tonene til vokalist Conor Oberst skaper et unikt personlig uttrykk og setter standarden fra første stund. Det er fullt liv, skråling og gauling. Men det er så følsomt, så følsomt, og samtidig så stabilt. Man får lyst til å ta tak rundt skuldrene til alle som måtte være i nærheten, spisse øyenbrynene og synge med, og grine litt, og smile litt.

Følsom Oberst

Det er Bright Eyes det. I låt nummer tre, "Old Soul Song", kommer country-sjangeren til syne med slide-gitaren fremtredende i lydbildet. Så dukker trompeten opp og legger en meksikansk snert til det hele. På Roskilde-festivalen var opplevelsen visstnok så som så fordi sangene for det meste var av det ukjente slaget og sunget av en fraværende og snøvlende vokalist. Men her viser bandet seg fra stikk motsatt side. They go wild!

Alternativ tekst mangler
Conor Oberst er ung, men flink. Foto: www.saddle-creek.com

Så er det tekstene til den unge herren. Noen har ymtet frempå om det kan være en ny Bob Dylan i emming. Men uten å være svoren Dylan fan våger jeg å påstå at Oberst spiller mer på følsomhetens strenger og det som beveger seg i dypet av sinnet. "’Cause the truth is that gossip is as good as gospel in this town. You can save face, but you can never save yourself, baby that’s a fact" spytter han ut før "Make War" hengir seg inn i ett roligere tema og ebber ut i applaus.

Appellerer til grasrota

Enkelheten gjør at det er som om han prater til akkurat deg om et langt og vanskelig liv med musikk til. En sjelden vare i dagens musikkbransje, hvor humps og blings’n things blir gjenbrukt til det er søppelfyll. Ingenting imellom, bare en ærlig og takknemlig klagesang uten noe "aha-yeahs". I “When the President Talks to God" setter han fingeren på noen av de store dilemmaene ved Georges blanding av politikk og religion. Er Gud enig i hvem som skal få dødsstraff eller hvilket land som skal invaderes? Mens neste sang, "Road to Joy" ikke tar for seg politikk, men enkeltmenneskers innerste tanker og den evige søken etter lykke. Dette er forøvrig en melodiøs fest av en sang. Melodiene fra de mange instrumentene fyller elegant ut i passende kaotiske retninger og kreative rytmer blir brukt til å krydre så det holder. En ensom gitar og vokal roer det hele ned fra tid til annen.

Konklusjon

Dette er Bright Eyes slik vi kjenner dem, følsomt og livlig. Med femten sanger og nærmest perfekt lyd er det egentlig fristende å gi full pott til "Motion Sickness". Den har alt hva en live-plate bør ha. Samtidig har den et utvalg av noen av de beste låtene fra flere av platene til Oberst og co. Men siden livekonserter også bør kunne sees, er det bedre å gi ut live-opptredener med en ekstra DVD slik at du får det lille ekstra i stedet for å komme litt til kort. Eventuelt gi ut en live-versjon som substitutt til en studioplate. Derfor får den ikke full pott, men nesten.

Bright Eyes Motion Sickness Live   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen