Moteriktig fra Nokia

Nokia lanserte i går tre nye modeller under et moteshow i Shanghai, blant dem to nye designmodeller for de motebevisste. Disse to er kamskjellsmodellen Nokia 7270 og den retro-inspirerte Nokia 7260, som vi har omtalt tidligere i 'Nokia 7260 avslørt'.

Nokia 7270 er kanskje den lekreste kamskjellstelefonen fra Nokia så langt. I tillegg til å være omsvøpt i Art Deco-design og elegante linjer, har telefonen spesifikasjoner som kan jevnstilles med det meste konkurrentene byr på. Innebygd kamera og lekker fargeskjerm er blant ingrediensene som skal lokke kundene til butikkene.

7270 kommer i en ramme av rustfritt stål og tekstil, altså en kombinasjon av Nokias 7200 og 6170. Om ikke dette får designbevisste til å omskrive ønskelisten til jul, så er det ihvertfall ingen tvil om at Nokia fortsatt har kreativiteten på plass.

Skjermen har en fargedybde på 65.000 farger og en oppløsning på 128 x 160 punkter. Denne oppløsningen er hittil kun blitt brukt på Nokias 3G-modeller, og det virker som Nokia har tatt hintet om at 128 x 128 punkter ikke er nok for en telefon i denne prisklassen.

Den ytre skjermen har en oppløsning på 96 x 65 punkter, og kan i likhet med hovedskjermen tildeles eget bakgrunnsbilde og skjermsparer. Rett ovenfor den ytre skjermen sitter et innebygd kamera med VGA-oppløsning og mulighet for videopptak.

En liten teknobombe
De færreste forbinder vel motetelefoner med et godt utvalg av funksjoner, og det er sjelden at designtelefoner byr på mer enn en lusen kalender og GPRS. Men her tilbakebeviser Nokia at design alltid går på bekostning av funksjonalitet, for 7270 er nemlig rene teknobomben i forhold til mange av dagens mer avanserte telefoner.


(Klikk for større bilde)

Telefonen har bra med tilkoblingsfunksjoner både om man tar hensyn til forretningsmannen eller moteentusiasten. Telefonen har støtte for EDGE, som gir en nedlastingshastighet på opptil 236,8 kbps. Telefonen har også fått støtte for direktesendt video, noe som faktisk betyr at man kan se på for eksempel musikkvideoer eller tv-serier over mobilnettet.

Dette ligger allikevel litt frem i tid ettersom både Telenor og NetCom sliter med å få opp EDGE-nettene sine. Forhåpentlig vil nettet være klart til 7270 kommer på markedet, men inntil da er det bare å kjøre videre med GPRS.

7270 har også mange multimediafunksjoner å by på. Mest interessant er kanskje MP3-støtten som er lagt inn i telefonen. Desverre har ikke Nokia oppgitt hvor mye minne som 7270 vil ha, noe som gjør det usikkert om man kan anvende 7270 som en fullblods MP3-spiller. Trolig er det ikke snakk om mer enn 10 MB minne eller mindre, men det er jo alltids lov å håpe på at Nokia har knallet til med noen titalls MB.

Skulle det være lite minne kan radio være en grei erstatning, og det er derfor gledelig at dette er innebygget i 7270. Også Java er på plass.

Moteguruens viktigste accesoir

Andre modell ut er Nokia 7260. Vi kunne fortelle om denne modellen for noen uker siden, men det er først nå Nokia har valgt å lansere modellen offisielt.

Telefonen bygger utelukkende på Art Deco-design, i likhet med sine medmodeller som ble presentert i går. Linjene er klare og tydelige, og det er vel ingen tvil om at det er de motebevisste som er målet for Nokias nye lille yndling.

Telefonen har mye å by på, og har som storebror 7270 også EDGE, GPRS klasse 10 og støtte for det amerikanske GSM1900-nettet.

Man kan anvende MP3-ringetoner på telefonen. Det er også oppgitt at det skal følge med radio samt et innebygget kamera. Dette har en maksimaloppløsning på 640 x 480 punkter, som gir bra nok bilder til at man kan bruke dem på datamaskinen og som MMS. Man kan også ta opp videosnutter med telefonen, men da i en særdeles dårligere kvalitet.

Hvor stort minne telefonen vil ha, nevnte ikke Nokia et ord om på pressekonferansen, noe som gjør det vanskelig å avgjøre om hvorvidt 7260 er noe for fotografen.

Noe som nok vil tekke de motebevisste er et lite konverteringsprogram som lar deg konvertere sko- og klesstørrelser. Man vil da for eksempel kunne konvertere amerikanske sko- og klesstørrelser om til europeiske måleenheter og omvendt. Dette kan i ekte postmodernistisk stil gjøre det daglige kleskonsumet enklere for den shopping-glade.

Alt i alt må det sies at 7260 er en gjennomført telefon helt ned til ett lite moment, skjermen.

Nokia har nemlig valgt å plassere en 128 x 128 punkters skjerm i telefonen, noe som gir et skjermbilde som verken kan vise bilder eller spill i en tilfredstillende kvalitet. Hadde Nokia i det minste fyrt løs med 128 x 160 punkter hadde telefonen vært et skritt i riktig retning, men den gang ei.

Det skal allikevel nevnes at telefonen har en svært god skjermtype. Her er det da selvfølgelig snakk om TFT, som sikrer god fargegjengivning og ikke minst skarp bildegjengivelse, noe som er svært viktig.

Begge telefonene skal komme på markedet mot fjerde kvartal og vil være prissatt til henholdsvis 2000 kroner for 7260 og 3200 kroner for 7270. Disse prisene er uten subsidier, så det er bare å begynne på ønskelisten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen