Test

Motemobilen uten taster

Testresultater

LG KE850 Prada

Positive ting Høy trendfaktor, enorm skjerm, FM-radio, A2DP, gode menyer, bra kamera
Negative ting Stiv pris, ikke 3G, vrien på SMS/tekst.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 6

Testresultater

LG KE850 Prada

Positive ting Høy trendfaktor, enorm skjerm, FM-radio, A2DP, gode menyer, bra kamera
Negative ting Stiv pris, ikke 3G, vrien på SMS/tekst.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 6
Telefonen har vært sammenlignet med både Iphone og HTC Touch, men ut over at også disse telefonene styres med skjermtrykk, så er det lite de har felles. 

Ingen smartmobil
LG Prada er en motetelefon med bra spesifikasjoner, uten at den på noen måte er blant de mest avanserte på markedet. Mens Touch og Iphone er smartmobiler, er Pradamobilen en mer ordinært utrustet mobiltelefon med enorm skjerm. Det er lett å glemme, fordi telefonen mest av alt ser ut som en leker PDA.

Forskjellene går på muligheten for å legge inn egne programmer. Å skrive på skjermen går heller ikke med Pradamobilen. Den reagerer ikke på trykk, men på varmen fra fingertuppene dine. Du kan derfor ikke bruke en skjermpenn. 

Design
Designmessig liker vi Pradamobilen. Her dreier mye seg om smak og behag, og ikke alle som har sett den synes den lever opp til navnet. Kort fortalt er den sort, flat og firkantet med en skjerm som dekker det meste av fronten og en nokså bred sølvstripe som skiller frontdeksel fra bakdeksel. På baksiden er den bare sort, men med et lite sølvfarget felt der vi finner kameralinse, fotolys og et lite speil. I tillegg kommer merket til Schneider-Kreuznach som skal vise at kameraet har et kvalitetsobjektiv, mens LGs egen logo er diskret plassert nederst på batteridekselet.

Under skjermen finnes en tynn sølvstripe der vi også har knapene som starter og avslutter samtaler, samt en liten knapp som flytter deg tilbake til standbyskjermen. 

Tasteløst i praksis
Vi var naturlig nok mest spent på hvordan berøringsskjermen vil virke i praksis. Dette viste seg å fungere bedre enn fryktet, og særlig er vi fornøyd med hvor godt gjennomtenkt menystrukturene er.

Første skjermbilde viser dekning, batteristatus, en ”analog” klokke, dato og fire snarveier.

Snarveiknappene er menyåpner, telefon, meldinger og kontakter.

Undermenyene er delt inn i grupper, og når du trykker på menyknappen er det telefonfunksjonene som kommer fremst. På et sidefelt kan du velge om du vil ha mediemeny, kalender/kalkulatorfunksjoner, eller innstillingsmeny.

Menyene er lekre, og LG/Prada har utnyttet skjermflaten godt. Ulike temaer gjør at du kan velge om du vil ha Pradas sort-hvite eleganse, eller et mer fargerikt grensesnitt. Du kan til og med velge et tema der en gullfisk dukker opp på skjermen. Fisken svømmer mot stedet der du plasserer fingeren. 

Telefonen reagerer også raskere enn vi hadde fryktet, selv om vi særlig i starten opplevde å måtte trykke flere ganger for å få telefonen til å reagere. 

Mest trykk
Berøringsfunksjonene er ikke like avanserte som på Touch. Best er integreringen i musikkspilleren der du kan skyve forløpsindikatoren frem og tilbake. Volumknappen kan også flyttes med fingerstrøk, men da må du først hente den frem ved å trykke på høyttalerikonet. Musikkspilleren fungerer ellers meget bra, og det er uttak til vanlige hodetelefoner (3,5mm plugg) på fjernkontrollen som sitter på håndfrisettet som følger med.

Å skrive SMS går på et vis, men vi klarer ikke å få særlig tempo på tekstingen. Det blir mange feiltrykk når vi ikke har fysiske taster å forholde oss til, for å føle ”tastene” på skjermen er umulig. Her er heller ingen taktil respons, utover at vi kan ha på tastelyden. De små pipene for hvert tastetrykk vil garantert ikke skaffe deg nye venner.

Som med det meste annet – øvelse gjør mester. Vi har ganske bra tak på SMS via tradisjonelle tastaturer, men med LG Prada følte vi oss først like hjelpeløse som da vi skulle skrive vår aller første tekstmelding. Heldig vis gikk læringen raskere denne gangen. 

Spillene i telefonen utnytter trykkfølsomheten på ulike måter. De fem spillene er av ulik kvalitet og vanskelighetsgrad. 

Kamera
Kameraet på telefonen tar relativt gode bilder, med autofokus og en oppløsning på 2 megapiksler. Det er en fryd å kunne bruke hele den enorme skjermen som bildesøker. Skjermen har en oppløsning på 240x400 punkter – et ganske uvanlig format. Normalt har litt dyrere mobiltelefoner som Nokia N95 og Sony Ericsson K810 en skjerm med 240x320 punkter.

Skjermen vil naturlig nok ganske raskt bli tilsmusset med fingermerker. Å sende tekstmeldinger mens du spiser kyllingvinger er uansett ikke å anbefale, men her straffes du ekstra. 

Svak PC-synkronisering
Telefonen leveres med programmet LG Sync for PC på en mini-CD. Installasjonen er gjort på noen sekunder, i alle fall om du hopper over skrytebildene LG og Prada vil vise deg først. Etter installasjonen må PC-en startes på nytt.

Å koble telefonen til datamaskinen er heller ikke noe problem. Telefonen dukker opp på PC-skjermen som masselagringsenhet. Men å få den til å snakke med synkroniseringsprogrammet er ikke like enkelt. Da må du først gå inn i menyen på telefonen, sette USB-status til dataoverføring, og så koble telefonen til datamaskinen igjen. Du kan ikke synkronisere direkte med Outlook, men må først importere data fra Outlook til LG Sync. Å overføre 500 kontakter tok drøyt 5 minutter. Å overføre kalenderoppføringer måtte vi gi opp, ettersom alle våre venners fødselsdager dukket opp på hver dag året igjennom. Sorry, gutter, men ingen kan ha fødselsdag hver dag. Du kan også synkronisere notater.

Programvaren for PC-synkronisering er rett og slett ikke noe å ta av seg hatten for. 

I USB-modus fungerer telefonen som mediesenterenhet, og du kan synkronisere mediefiler fra Windows Media Player. Det du ikke kan gjøre er å legge filer fra en PC direkte på minnekortet i mobilen ved hjelp av dra-og-slipp. Synd, for det hadde vært den enkleste måten å gjøre det på. Har du en kortleser følger det med en adapter så du kan skrive direkte til MicroSD-kortet.

Nettleser
Netleseren imobiltelefonen er grei nok, men utnyter ikke trykkfølsomheten særlig godt. Du kan for eksempel ikke trykke på lenker eller trekke siden opp eller ned ved hjelp av rullefeltet i skjermbildet. I stedet må du bla ved hjelp av piltastene som dukker opp nederst i skjermbildet.

Alt i alt er LG Prada, eller KE850 som den også heter, en mobiltelefon for særlig interesserte. Med tanke på at du må betale mer en 6.000 kroner for mobilen må vi si at du får lite tilbake. Men det overraskende mange som er villige til å bla opp noen tusenlapper ekstra når det står Prada på produktet. Telefonen leveres også med et Prada-hylster som beskytter skjermen.

God skjerm, godt kamera, bra musikkspiller, FM-radio, høy trendfaktor og spennende design trekker opp, mens manglende 3G-støtte (har bare EDGE) og et litt plundret grensesnitt trekker ned. 

På vår skala fra en til seks gir vi LG Prada en sterk firer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen