Møt gutta bak Urospredere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Urospredere er navnet på en norsk dokumentarfilm om ulovlig fildeling, som snart har premiere. Du kan se traileren til filmen her.

Dokumentaren prøver å belyse de ulike sidene av fildeling, og se på hvilke fremtidige løsninger som kan fungere både for fildelerne og underholdningsbransjen.

I filmen har de intervjuet blant andre Peter Sunde fra The Pirate Bay, Marte Thorsby fra IFPI, Magnus Eriksson fra Piratbyrän og Espen Tøndel i Simonsen Advokatfirma.

Vi har forøvrig en konkurranse gående der vi lodder ut fire billetter til en førpremierevisning av filmen. Sammen med førpremieren vil også en paneldebatt om piratkopiering ta plass.

(Fra venstre) Asbjørn Engedal og Simon Eriksen Valvik

Lurer du på noe relatert til filmingen og produksjonen av Urospredere? Eller har du et spørsmål om piratkopiering? Nå har du din sjanse til å få svar, de to unge prosjektlederne Asbjørn Engedal og Simon Eriksen Valvik stiller nemlig på fredag 13. opp på et nettmøte.

 1. Media og NorBits

  Spørsmål fra Mr.X:

  Hva syns dere om oppmerksomheten NorBits har fått av media det siste året ?

  Svar:
  Hei Mr.X!

  Vi synes det er viktig å sette lys på fildelingsnettverkene. Ikke bare Norbits, men også andre nettverk.

  Ved at det skrives om dette i media får vi fildelingsproblematikken på dagsorden, og det mener vi er veldig viktig. Jeg tror ikke det vi skade de ulike nettverkene. Rettighetshaverne er fulstendig klar over at nettverkene finnes!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:05
 2. Om deres film havner på nett

  Spørsmål fra Andreas:

  Hvordan reagerer dere om filmen deres piratkopieres og havner på nett?

  Svar:
  Hei Andreas!

  Det viktigste for oss er at så mange som mulig får sett filmen, ikke at vi får penger i kassa. Det kan jo nevnes at det blir mulig å laste ned hele filmen fra urospredere.no.

  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 13:05
 3. Takk!

  Spørsmål fra Marius Trovik:

  Takk for at dere tar ulovlig fildeling på alvor! Det er på tide!

  Svar:
  Hei Marius!

  Hyggelig med en slik tilbakemelding. Jeg regner med det er problematikken rundt ulovlig fildeling du mener er viktig å få ut informasjon om. Det mener vi også!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:08
 4. Balansert

  Spørsmål fra JJ:

  Er dere sikker på at dere har fått belyst saken/problemet nok fra begge sider?
  At det ikke bare blir den ene siden som feier over den andre pga fåtall av personer som taler dens sak.

  Svar:
  Hei!

  Vi har hvertfall gjort vårt aller beste for å være objektive, og jobbet hardt for å få de personene vi mener passer best med i filmen, fra begge parter. Ingen av sidene er overpresentert i forhold til den andre.

  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 13:09
 5. Bestikkelser?

  Spørsmål fra Anonymous:

  Hei,

  har noen aktører fra underholdningsbransen noensinne prøvd å farge vinkelen deres i filmen, ved hjelp av bestikkelser, trusler eller lignende?

  Svar:
  Hei!

  Det har vi heldigvis ikke opplevd!

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 13:12
 6. Deres forhold til fildeling?

  Spørsmål fra Tufte:

  Hei, som tittelen sier, hva er deres forhold til fildeling? Laster/dere ned selv? Hvorfor? Hva ville dere gjort for å forhindre/legalisere fildeling?


  Og vil vil filmen komme på kino? DVD? Eller bli sluppet rett på internett?

  Svar:
  Hei Tufte!

  Ja, vårt forhold til fildeling. Det er mange som spør om det.

  Jeg kan ikke snakke for hele gruppen, men det er klart at hvertfall noen av oss har lastet ned ulovlig. Det er også en forutsetning for å drive med et prosjekt som dette!

  Det er en veldig grei måte å skaffe seg materiale på, men det finnes også sider som gir deg filer du ikke ønsker på kjøpet. For eksempel virus.

  Forhindre ulovlig fildeling tror jeg ikke er mulig, og etter intervjuene vi har hatt tror jeg så godt som alle vi snakket med var enig i dette.

  Legalisere ja. Da er det disse velkjente modellene som må gjøres om. Folk må få tilbud de er fornøyd med. Spotify er en begynnelse, men mange har også betenkligheter med denne tjenesten, så det er ikke enkelt. Vi håper filmen vår kan skape engasjement blant folket, og at resultatet kan bli en sunn og god debatt!
  Besvart: 13. feb. 2009 13:20
 7. Nedlasting av "Urospredere"

  Spørsmål fra Christian Wilhelmsen:

  Hva føler dere om at deres film også kommer til å bli lastet ned av utrolig mange, og derfor sette kinosalget kraftig ned?

  Vet ikke helt hvor åpen målgruppen deres er, men fildelere vil nok bli de mest interesserte i filmen, og her vil det nok bli et stort flertall som laster ned framfor å gå på kino.


  Må ellers si godt initiativ, men føler dere blir litt for unge og uerfarene til å kunne få gjennomført dette prosjektet på skikkelig vis, men lar tvilen komme dere til gode ;)

  Svar:
  Hei Christian

  Ingenting ville gjort oss mer glade enn å se at filmen blir lastet ned av "utrolig mange". Urospredere er et non-profitt prosjekt, og målet vi har satt oss er at så mange som mulig får sett den.

  Det at vi er unge og lager en dokumentar om fildeling tror jeg rett og slett ikke er et stort problem. Den generasjonen vi befinner oss i har vokst opp med dette, og jeg vil tørre å påstå at vi vet mer om temaet enn de fleste som har bikket 30.

  Hilsen Asbjørn

  Besvart: 13. feb. 2009 13:24
 8. Streaming

  Spørsmål fra DfenZ:

  Som dere sikkert har fått med dere har det kommet ut et lite program ved navn Spotify. All verdens musikk,gratis og rett foran meg. Tror dere at dette kan være framtiden for musikkbransjen? Og tror dere at lignende modeller hadde fungert for f.eks film, og om dette kan få slutt på det meste av piratkopieringen?

  Til slutt må jeg si at jeg gleder meg som et lite barn til å se filmen deres : )

  Svar:
  Hei DefenZ!

  Ja, dette er en flott begynnelse. Det finnes selvsagt noen som har noe å utsette på tjenesten. For eksempel at musikken du hører ikke kan lagres til datamaskinen din, med mindre du klarer å finne en ulovlig løsning for å kopiere den. Om du gjør deg avhengig av en slik musikktjeneste og lager dine egen spillelister. Hva om tjenesten så en dag ble ble nedlagt? Hva om du vil kopiere det til en CDplate til å ha i bilen?

  Ja, jeg tror det er mulig å spinne videre på det, og finne en lignende løsning for film. Om det stopper piratkopieringen er vanskelig å svare på, men jeg vet at de fleste jeg kjenner nå har skafet seg en Spotifykonto, og bruker for det meste dette programmet når de skal høre på musikk.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:27
 9. Dere?

  Spørsmål fra Henrik LK:

  Er dere urospredere kanskje?

  Svar:
  Hei Henrik!

  Vi er hvertfall de som står bak filmen "Urospredere".

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 13:30
 10. Noe "nytt"?

  Spørsmål fra Haakon:

  Vil de av oss "in-the-know", dvs. de som har fulgt samtlige diskusjoner og debatter rundt emnet, kunne lære noe nytt og interessant i filmen deres?

  Eller er den heller laget som en dokumentar for å informere allmuen og mannen i gata om dagens fildeling?

  Uansett svar; lykke til med premiere! Flott at noen setter søkelys på dette temaet!

  Svar:
  Hei Haakon!

  Hvis du sitter på høy kompetanse er det ikke sikkert at du vil finne så mye "nytt.Du skal uansett ikke se bort fra at du kommer til finne denne filmen interessant. Husk at for første gang kan du få med deg argumentene fra flere forskjellige aktører som prater om samme sak.
  Når det er sagt så er dette en film som også skal engasjere "mannen i gata", og gjøre folk klar over hva fildeling innebærer. På denne måten vil vi oppnå en debatt som engasjerer flere, og som flere vil ha en tydeligere mening om enn hva vi ser i dag.

  Jeg håper du finner den interessant hvertfall!

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 13:39
 11. Angående piratkopiering

  Spørsmål fra Joachim:

  Visst jeg ikke husker helt feil så sa Simon Eriksen i et intervju at han aldri hadde lastet ned noe piratkopiert materialet.
  Stiller meg veldig skeptisk til dette...........

  Svar:
  Hei Joachim!

  Ja, som tidligere svart har nok mange av oss lastet (og laster enda) ned noe ulovlig. Jeg personlig har også prøvd ulovlige løsninger ja. Det er nok ingen hemmelighet.

  Etter at prosjektet begynte har jeg prøvd mange lovlige tjenester. Dette er også en forutsetning for å kunne lage denne filmen. Vi må sette oss godt inn i begge alternativene. Både det ulovlige, og det lovlige.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:42
 12. Poenget?

  Spørsmål fra Alf:

  Jeg ser der runt om i media. kan ikke se hvilke mening dere har med dette prosjektet. Har dere i det heletatt noe mening. eller er det kun for å ha noe å gjøre???

  Svar:
  Hei Alf

  Meningen med Urospredere er å skape en bedre fildelingsdebatt i Norge enn den vi ser i dag. Vi vil rett og slett sette lys på problemstillingen, og gi alle parter muligheten til å si sin mening, og kartlegge de forskjellige løsningsforslagene de forskjellige aktørene har.

  Med tanke på medieoppslagene vi til nå har fått, ser det ut til at vi allerede nå er et skritt nærmere målet vårt.

  Hvis jeg hadde hatt ekstremt lite å gjøre, ville jeg nok heller skaffet meg en hobby i stedet for å lage en dokumentar.

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 13:51
 13. Er det lovlig?

  Spørsmål fra May-Lis:

  Er ulovlig fildeling lovlig?

  Svar:
  Hei May-Lis!

  Nei, ulovlig fildeling er ikke lovlig i følge loven!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:52
 14. Menneh.....

  Spørsmål fra Olav Stedje:

  Hei. Hvordan vil dere selv reagere på at filmen deres kommer til å bli lagt ut på nett for gratis nedlasting ?

  Svar:
  Hei Olav!

  Det ville være fantastisk om det skjedde! Vi ønsker å få ut budskapet vårt til flest mulig, og da er fildeling en genial måte å spre det på.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:54
 15. TG

  Spørsmål fra Mats:

  Kommer dere til å ha foredrag på The Gathering 09?

  Svar:
  Hei Mats!

  Vi skal ha et foredrag på The Gathering ja!

  Her får deltakerne mulighet til å se filmen, og også få med seg en paneldebatt. Vi gleder oss veldig til det.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 13:56
 16. Argumenter

  Spørsmål fra Håkon Christoffer Jonsmyr:

  Læreren min driver hver dag å klager på oss elever at vi laster ned all media som vi bruker. Han avholder en lang tale som konkluderer med at det ikke finnes noen positive argumenter for fildeling.. Jeg trenger noen gode argumenter så jeg får vist han litt :)

  Takk

  Svar:
  Det jeg syns er litt trist er at læreren din her har en kjempemulighet til å få igang en bra debatt i klasserommet der alle kan innvolvere seg og lære litt. Neste gang bør du foreslå at han oppfordrer til en debatt, i stedet for å legge en konklusjon som han gjør, det er ikke det dette temaet trenger. Hvis dere får til en god debatt da, er det nok en Norsktime dere sent vil glemme!

  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 13:57
 17. Trackere

  Spørsmål fra Niklas:

  Driver dere, egen torrent tracker?

  Svar:
  Hei Niklas!

  Nei, det har vi ikke. Når vi skal dele filmen vil vi nok se oss om etter en åpen tracker
  Besvart: 13. feb. 2009 14:02
 18. godt jobba Simon!

  Spørsmål fra Thor Håkon:

  Husker du alltid snakket om hvor lyst du hadde til å jobbe som journalist :]

  Kom tilfedigvis over denne siden.

  Godt jobba!
  (Jobba sammen med deg på ventelo kr.sand)

  Svar:
  Hei Thor Håkon!

  Heisann! Hyggelig å høre fra deg igjen. Takk for hilsen:)

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:05
 19. Fildeling er kommet for og bli

  Spørsmål fra Glenn M. Askland:

  Javæll der Asbjørn ;-) Glenni her... Har litt lite å gjøre nå mens jeg er i Tyskland så kom jeg over artikkelen her.

  Jeg tror fildeling er kommet for og bli, men jeg har et spørsmål likevel.

  Hvis jeg eier en CD plate eller flere kan jeg laste ned de sangene som er på dem? eller vil du kalle det ulovlig?

  preikas;)

  Svar:
  Hei Glenn!

  Hyggelig å høre fra deg!
  Så vidt jeg vet er dette ulovlig ja. Det du derimot kan gjøre, er at du kan kopiere den opp og gi den til en av dine aller nærmeste. Om Julie er så veldig interesert i disse techno platene dine er jeg dog usikker på;)

  Du får ha en flott Tysklandstur hvertfall, så snakkes vi!

  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 14:06
 20. Fildeingsnettverk vs denne filmen

  Spørsmål fra Arve:

  Kor ironisk er det at denne filmen garantert havner på Piratebay, og at mesteparten av dei som ser den vil få den derfra eller fra andre fildelingsnettverk? :-)

  Svar:
  Hei Arve!

  Jeg syns det ville vært fantastisk! Jo flere som ser den, jo bedre er det. Det er faktisk det eneste som teller med denne filmen.
  Man kan jo ta det via et fildelingsnettverk, men det greieste ville kanskje vært å bare laste den direkte ned fra urospredere.no? Uansett, så lenge du får sett den er vi i ekstase:)

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 14:09
 21. Hva synes dere selv om piratkopiering?

  Spørsmål fra Arne Per:

  Jeg har sett traileren til filmen deres og synes at dette ser lovende ut. Lurer egentlig bare på hva som fikk dere igang med prosjektet, hva dere selv synes om temaet o.l

  Svar:
  Hei Arne Per!

  Hyggelig å høre at du liker traileren. Det startet for omtrent ett år siden da jeg hadde skrevet noen artikler om ulovlig fildeling. Jeg tenkte at det hadde vært moro å lage noe som kunne skape debatt i Norge og tok kontakt med Asbjørn som jeg kjenner fra tidligere. Han sa ja til å bli med i prosjektet, og så startet prosessen med å finne ut hva vi skulle lage, og hvordan.

  Nå er det mange som hjelper til. Det er utrolig moro å jobbe sammen med en så dyktig gjeng.

  Som du sikkert skjønner lager vi denne dokumentaren fordi vi ønsker en sunn debatt i Norge. Vår mening er at det som ofte blir sagt kanskje ikke er så gjennomtenkt. For å sette det litt på spissen: Rettighetshaverne vil stoppe ulovlig fildeling, og går kraftig ut i media og sier at fildelere skal tas. Fildelerne på sin side tør ikke å stå frem, og det blir dermed en skyttergravskrig. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Ved å samle de ulike argumentene til partene i en film, kan det kanskje også bidra til at partene får forståelse til hverandre.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:13
 22. Hvor lenge?

  Spørsmål fra TanZi:

  Hvor lenge har dere drevet med fildeling, og får dere dårlig samvittighet av å drive med det?

  Svar:
  Hei TanZi!

  Fildeling har jeg drevet med siden jeg tok i en datamskin. Det er en fantastisk måte å spre materiale på, og flere burde se hvilke muligheter det gir. Ulovlig fildeling derimot, det er noe annet.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:18
 23. Hvorfor ble urospredere til?

  Spørsmål fra Geir Steinar:

  Jeg lurer bare på hva som fikk dere til å lage en film som dette og hvor lang tid dere brukte på å få tak i alle som er intervjuet osv?

  Svar:
  Hei Geir Steinar!

  Det er rett og slett interessen for temaet som fikk oss til å starte med det, og en del gode kontakter rundt omkring.

  Et varierte hvor lang tid det tok å få svar på en henvendelse. Noen gikk raskt, andre tok lenger tid. Spesielt rettighetshaverne var vanskelige å få svar fra. Kripos ønsket ikke å stille opp, og er de enste på den siden som ga avslag.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:23
 24. Dokumentarens hensikt?

  Spørsmål fra John:

  I senere tid har noen piratsider valgt å holde så lav profil som mulig og andre har gjort det motsatte... Eg lurer på hvem sin sak dere kjemper for? Evt. denne Tøddel alle snakker om...
  Og hva dere håper å få ut av dette?


  Svar:
  Hei John!

  Vi kjemper for begge parter i den forstand at vi gjør vårt for å få frem argumentene fra begge sider.

  Vi håper å få satt problematikken rundt dette på dagsorden, og at de som i utganspunktet ikke kan, eller vet så mye om temaet, skal få mer kunnskap, og dermed være rustet til en debatt!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:28
 25. Hvilken effekt håper dere at filmen skaper på fildelingsdebatten?

  Spørsmål fra Tigergutt:

  Hva prøver dere å oppnå med dokumentarfilmen? Og hvilken effekt tror dere at den får for debatten om ulovlig fildeling i Norge?

  Svar:
  Hei Tigergutt!

  Vi prøver å oppnå en fildelingsdebatt som er både sunnere og sterkere enn det den er i dag, der det hele minner mer om en skyttergravskrig.
  Filmen gjør det mulig for at partene får høre den andre partens sak og argumenter, og gjør det mulig for å oppnå en større forståelse mellom partene.


  Det vi håper er at effekten av filmen blir at flere er klar over hva debatten handler om, og at debatten blir satt på dagsorden, samtidig som den blir tatt ett skritt videre.


  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 14:28
 26. Sammensmeltet kloning av PirateBay og Steam lovlig?

  Spørsmål fra Dan Erik Ramsnes:

  Hvorfor kan ikke plateselskapene lage en tilsvarende side som bruker torrent-teknologien til fordel for lovlig nedlasting? En sammensmeltet kloning av ThePirateBay.org og Steam hadde vært genialt, bare lovlig hvor brukere betaler for å laste ned filmene, og det hvor mange ganger de vil så lenge de har betalt for filmen.

  Og du skal SELVFØLGELIG få lovt til å velge hvilken kvalitet du vil ha filmen i. Tenker da noen enkle valg som folk kjenner igjen fra piratsidene:

  1. En vanlig 700 MBs DVDRip i XviD og AC3 eller VBR MP3.
  2. Samme som nr. 1, bare mye høyere kvalitet.
  3. Ren DVD-kvalitet, altså du får DVD-en i form av en ISO-fil.
  4. HD-rip i enten 480p, 720p eller 1080p. Den skal være komprimert med H.264 og AAC eller tilsvarende for å få den gode kvaliteten.
  5. TrueHD, altså en ren Blu-Ray plate, i form av en ISO-fil. Dette tar enormt med plass (rundt 40 GB), men dette valget er for de spesielt interesserte.

  Det samme gjelder for musikk også, om det er det du vil kjøpe.

  Prisen burde vært inndelt i to grupper. En for DVD (med valgfri kvalitet derifra), og en for HD (Blu-Ray). En grei pris jeg anser er 150,- for DVD, og 200-250 for HD.

  Svar:
  Hei Erik Ramsnes!

  Det spørsmålet har nok mange stilt seg selv. Bransjen har en del på gang, men nøyaktig hva vet vi ikke.

  Det virker som om du har god greie på dette, og jeg svarer deg slik at andre også kan få lese forslaget ditt. Jeg ser ikke fler spørsmål i teksten:)

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:32
 27. Seriøs bransje?

  Spørsmål fra Bjørne:

  Hvordan kan en bransje som oppfører seg så uærlig og useriøst forvente å bli tatt seriøst selv? Jeg tenker på:

  - Erstatningssummene platebransjen (spesielt i USA) får igjennom.

  - "Hvis vi ikke kan ta storhaiene, får vi skremme den vanlige forbruker med å ødelegge livene for noen få som blir tatt"-mentaliteten

  - Platebransjen legger ut virusinfisert musikk på piratkanaler for å ødelegge for piratene

  - Platebransjen hever seg over loven, ved å etterforske "kriminaliteten" de blir utsatt for selv.

  - Platebransjen har i alle år nektet å innfinne seg med den nye teknologien, og prøver fremdeles å kontrollere markedet ved hjelp av DRM og andre forbrukerfiendtlige hjelpemidler som strengt tatt burde vært forbudt ved lov. Nå har toget gått, likevel insisterer de på å hoppe på toget i fart. Da er det ikke rart det blir knall og fall.

  En liten anekdote til refleksjon:

  Her om dagen kjøpte jeg faktisk et par DVD-er. I etterkant fikk jeg imidlertid så dårlig samvittighet for å støtte opp om en så kynisk og useriøs industri, at jeg bestemte meg for å åpne alle slusene på torrentnettverkene mine for å kompensere for det jeg økonomisk hadde bidratt til disse blodsugerne av noen sjarlataner.

  Svar:
  Hei Bjørne!

  Dette synes jeg er et godt spørsmål. Det er nettopp det vi også satt med en følelse av, at det var en skyttergravskrig, og at partene kom med sterke argumenter mot hverandre, men at de ikke var helt villige til å stille opp i debattprogram på TV og lignende. Det er en av hovedgrunnene til at vi lager denne dokumentaren, altså å få ut de ulike partenes meninger, og kanskje, forhåpentligvis, kunne bidra til å skape forståelse mellom dem.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:36
 28. Sangen brukt i traileren

  Spørsmål fra iNeo:

  Hei. Jeg er på utkikk etter musikken (sangen i bakgrunnen) i denne traileren:

  http://www.youtube.com/watch?v=5V6n9YBSLEM

  Svar:
  Hei iNeo!

  Sangen er produsert av Majesty Productions og heter "Out Every night".
  Sangen er produsert for Urospredere, og jeg er usikker på hvordan man kan få tak i den på dette tidspunktet.
  Mannen bak sangen heter Amanjot Rihal.

  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 14:37
 29. du ja

  Spørsmål fra eztv:

  Laster du ned film?

  Svar:
  Hei eztv!

  Er det meg du spør? Ja, vi laster ned film for å kunne vise seerne av filmen hva fildeling er.

  Dette har vi vært så heldige å få lov til av rettighetshaverne.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:38
 30. Stor sjangs for og bli tatt

  Spørsmål fra Simen:

  er det stort sjangs for og bli tatt hvis man laster ned eks. filmer fra ThePirateBay osv?

  Svar:
  Hei Simen
  Det er klart at sjangsen er der, og akkurat dette er noe du kan få lære mer om i filmen!

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 14:42
 31. "Lovlige Piratkopier"

  Spørsmål fra Daniel Grini Brenden:

  Hei, til dere i urospredere! Lurte litt på om dere vet om det ennå er lov til å ta personlige kopier av dvder og spill man eier. Det skulle vel være greit ennu?

  Enda en ting: Hvis hackere tar kontroll over en maskin jeg eier og får tilgang til alle mine personlige kopier av spill/filmer og legger de med serial ut på nettet, kan jeg da straffeforfølges?

  Takk for oppmerksomheten og lykke til med filmer, den har jeg lyst til å se :)

  Svar:
  Hei Daniel!


  Du kan fortsatt ta personlige kopier ja, og du kan til og med dele dem med dine aller nærmeste (f.eks en bror).


  Det andre spørsmålet ditt er jeg rett og slett usikker på, og jeg tror heller ikke vi har sett en slik sak oppe enda.


  Takk for støtten, og jeg håper du får sett filmen:)


  Hilsen Asbjørn!
  Besvart: 13. feb. 2009 14:48
 32. Hvilken side er dere på?

  Spørsmål fra Ali:

  1. Etter at dere har gjort intervjuene til filmen. Hvilken side sympatiserer dere mest med (personlig, ikke nødvendigvis i filmen)?

  2. Har dere fått øynene opp for argumentasjon eller synspunkter til de ulike partene dere ikke var klar over da dere begynte?

  3. Legger dere egentlig skjul på at dere egentlig er pro-fildeling (ganske åpenlyst at så er tilfelle, i og med at dere legger filmen ut til gratis nedlasting).

  Svar:
  Hei Ali!

  1. Det er utrolig lærerikt å drive med en slik produksjon som vi gjør. Personlig synes jeg det er vanskelig å svare på. Jeg har alltid vært litt i tvil på hvem jeg mener har mest rett.

  2. Ja, absolutt. Vi har fått utvidet horisonten vår nå.

  3. Vi legger ikke skjul på at vi er utrolig positive til fildeling. BitTorrent er en fantastisk teknologi som flere burde lære seg å bruke, så lenge det er etter loven. Å dele filmen vår via torrentteknologi er rett og slett det beste for vår produkjson, og ville nok blitt gjort uansett hvilken side vi sto på.
  Besvart: 13. feb. 2009 14:51
 33. Foretak fra bransjen

  Spørsmål fra David Ueland:

  Hvilke foretak kan musikk- og filmbransjen gjøre for å forhindre ulovlig fildeling?

  Svar:
  Hei David!

  Det er mye, og jeg får ikke skrevet alt her. Ser du filmen er dette noe vi kommer til å ta opp der!

  Det mest sentrale er nok å få på plass enkle løsninger som de fleste er fornøyd med, men den ulovlige fildelingen er kommet for å bli, og kan ikke stoppes helt uten at forbrukerne selv er med på det.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:54
 34. Orddeling

  Spørsmål fra Tommy:

  Hvorfor har dere valgt å dele tittelen i to på den teite måten?

  Svar:
  Hei Tommy!

  Urospredere er ett ord. Om det er logoen du sikter til er dette en del av designet, som vi forøvrig er veldig fornøyd med.

  Om du går inn på Urospredere.no vil du også se at prikkene som deler ordet vil forsvinne når du holder musepkeren over den. Det er viktig med litt interaktivitet og kreativitet:)

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 14:57
 35. 2 spørs

  Spørsmål fra Niklas:

  Hvilke format kommer filmen i? dvdrip?dvdr?x264?

  og

  har dere vert i kontakt med "scenen" under innspilling av filmen?

  Svar:
  Hei Niklas!

  Filmen kommer til å bli tilgjengelig i mange formater. DVD, X264 er noe av det.

  Vi har ikke bestomt oss helt for hvordan vi skal gjøre det, men det kommer vil tilbake til, og det vil selvsagt bli lagt ut informasjon om dette på urospredere.no innen en måned, hvertfall.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:00
 36. Løsning

  Spørsmål fra Kapteinkos:

  Hva tror dere kunne være løsningen på ulovlig nedlastning. Kan man løse problemet?

  Svar:
  Hei Kapteinkos!

  Helt åpenbart nye løsninger som forbrukerne aksepterer. Om du mener en løsning for å få helt slutt på den ulovlige nedlastingen tror jeg ikke en slik løsning finnes. Det vil alltid være noen som gjør det. Sånn er det med teknologien. Når den først er der kan den ikke stoppes. På godt og vondt.
  Besvart: 13. feb. 2009 15:02
 37. Er nedlastning i seg selv ulovlig?

  Spørsmål fra Sturla:

  På ett forum, så har jeg fått høre at det er bare spredning (opplasting) som er ulovlig, og ikke nedlastning. Er dette sant?

  Svar:
  Hei Sturla!

  Nei, begge deler, både opp og nedlasting av piratkopier materiale er ulovlig.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:05
 38. Hvem viser mest initiativ?

  Spørsmål fra Kalleklovn:

  Har dere, etter samtaler med så mange forskjellige folk, noen mening om hvem/hva, om noen i det hele tatt, som arbeider med å finne en "løsning på problemet"?

  Svar:
  Hei Kalleklovn!

  Ja, det er mange som jobber med å finne løsninger, selv om det er vanskelig. Dette vi du få ser om når filmen kommer!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:07
 39. Loven

  Spørsmål fra Michael:

  Hvis en privatperson laster ned en film via torrent som han kun har tenkt å se selv. Bryter han da loven? Hvis ja. Har vi noen dommer på dette? Hva er strafferammen?

  Svar:
  Hei Michael!


  Man bryter loven når man laster ned ja, selv om det er til eget forbruk.
  Det er dommer på dette. Fildeling kan bli straffet med opp til tre års ubetinget fengsel ved særlig skjerpende omstendigheter, i tillegg til betydelige erstatningsbeløp. 


  # I 2003 ble to menn dømt til 120 dagers betinget fengsel for å ha drevet en FTP-server med ulovlig kopiert programvare, i tillegg til bot, erstatning til rettighetshaverne og inndragning av datautstyr
  # I 2006 ble en 17 år gammel gutt dømt til 45 dagers betinget fengsel og 4.000 i bot


  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 15:09
 40. Platebransjens syn på seg selv

  Spørsmål fra Pelle Pirat:

  Er deres personlige inntrykk at de som jobber for platebransjen ser på seg selv som idealister som skal beskytte alle de stakkars artistene, eller er de griske pengepugere som er livredde for at deres inntektsgrunnlag skal forsvinne?

  Svar:
  Hei Pelle Pirat!

  Morsomt at du spør. Dette er noe av det du vil få høre om i filmen. Det har satt seg mange inntrykk hos oss etter at innspillingene ble gjort. Vi gleder oss til å dele dette med dere, og kommer nærmere tilbake til dette når filmen er ute!

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:10
 41. Lovlig

  Spørsmål fra Per Mats:

  Tror dere fildeling vil bli lovlig når de som i dag er i 20-årene og yngre, besitter alle politiske posisjoner i Norge og resten av verden?

  Svar:
  Hei Per Mats!

  dette er godt observert, og er et av de spørsmålene vi har møtt på under innspillingen.
  Tiden vil vise, men det er ikke dumt tenkt. Kanskje får du se mer om dette i filmen når den er ferdig:)

  Hilsen Asbjørn
  Besvart: 13. feb. 2009 15:13
 42. 5 spørsmål

  Spørsmål fra Håkon M.:

  Hei!

  1. Hva eller hvem inspirerte dere til å lage en film om piratkopiering?

  2. Hva var det mest utfordrende med planleggingen, gjennomføringen og etterarbeidet av filmen?

  3. Brukte dere mange kamera under innspillingen?

  4. Hvordan kom dere fram til tittelen på dokumentarfilmen?

  5. Hvem er filmen beregnet for?

  Mvh Håkon M.

  Svar:
  Hei Håkon!

  Vi ble inspirert av den manglende debatten i Norge, men den store interessen for nettopp debatt og lignende. Dette er et tema mange har meninger om, men det virker som om mange ikke klarer å engasjere seg nok til å sette i gang. Piratgruppen Norge har prøvd seg to ganger, men måtte gi opp på grunn av manglende engasjement. Vi tror at engasjemet kommer med viten, og om vi klarer å få folk til å se problemeatikken, og dermed også engasjere seg litt mer, har vi nådd et av våre mål. Vi brukte lang tid på å finne ut hvilket format det skulle presenteres i, og hvordan vi skulle gå frem. Vi har brukt to kamera under innspillingen. Tittelen har vi funnet i samarbeid med mange. begrunnelsen for valget er, kort: Fildelere skaper uro i musikk- og filmbransejn ved å dele deres materiale uten å betale. Bransjen selv skaper uro i fildelingsmiljøene når de går ut i media og sier at de skal forfølge dem. Den norske filmen Uro klarte å skape en del debatt om fildeling da den kom, fordi den kom ut på fildelingsnettverk før premieren. Og sist, men ikke minst kan vi nok se på oss selv som urospredere, nettopp fordi vi griper tak i et tema og en problematikk som er et vondt gnagsår for mange.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:19
 43. Dette må til for at piratkopiering skal bort

  Spørsmål fra Hans:

  For å få bukt med piratkopiering blir dette nødt til å skje:

  - Film og musikk må slippes samtidig i alle deler av verden. Sonesperrer er jo helt latterlig, og det er enda mer latterlig at Forbrukerrådet ikke har forbudt det i Norge, og krevd at filmer som blir sluppet andre steder i verden, skal slippes i Norge samme dag.

  - DRM og andre useriøse og forbrukerfientlige sperrer må bort!

  - Tanken om at man kun "får lov til å høre på musikken" når man kjøper en plate, må bort! Når man kjøper en CD eller en film, er dette ens eiendom, og man kan gi den bort og duplisere den samt ta den med seg hvor som helst og spille av på et hvilket som helst apparat man disponerer. Det eneste som ikke burde være lov er å duplisere i egen vinnings hensikt, dvs. å selge kopiene. Men det blir en annen diskusjon.

  Hva tenker dere om disse tankene?

  Svar:
  Hei Hans!

  Dette er noe vi har hørt masse meninger om under innspillingen. Jeg velger å be deg vente til filmen kommer, men synes det er gode tanker. Det virker som du er klar til å ta en debatt! Du er velkommen til førpermieren i Oslo den 27.mars. Se websiden vår for mer informasjon.

  Simon
  Besvart: 13. feb. 2009 15:21

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen