Morosamt åt dessa som er små

Nikon Coolpix L22
Nikon Coolpix L22

Det er etterhvert lenge siden vi har testet et kamera i den helt billigste klassen, hvor Nikon i dag lanserte to nye kompaktkameraer, men det betyr ikke at vi synes det er en uinteressant nisje. Bildekvaliteten har ganske sikkert blitt betydelig bedre med tiden, og selv for noen år siden hadde mange slike kameraer fullt ut akseptabel bildekvalitet i forhold til prisen. På mange måter er disse kameraverdenens svar på såkalte "netbooks" eller mini-pc om du vil. De er langt fra de mest avanserte på markedet, men de fungerer og gjør i mange tilfeller jobben helt greit. I tillegg tåler de forholdsvis mye, og koster svært lite i forhold til andre mer avanserte produkter i markedet. Batterikapasiteten er også god, og de er små og veier lite, noe som gjør dem fine til bruk på farten, eller for de små.

Ikke de HELT minste selvsagt, da bør man nok heller kjøpe et tyggesikkert kamera, eller noe annet som ikke består av smådeler som kan falle av, men for et barn som er gammelt nok til å ta vare på eiendelene sine i alle fall sånn noenlunde, er slike kameraer som disse helt ideelle.

Nikon Coolpix L22
Nikon Coolpix L22

Som nevnt slapp Nikon to nye i denne nisjen i dag, men de har også hatt slike tidligere. Det er ennå uklart om sistnevnte skal erstattes av de nye kameraene, som får navnene Nikon Coolpix L22 og Nikon Coolpix L21, men en del annen informasjon om dem er allerede på det rene.

Nikon Coolpix L22
Nikon Coolpix L22

Nikon Coolpix L22 blir det dyreste av de to, og får en veiledende pris i Europa på £80 eller €95. Det har 12 megapiksler og en skjerm på hele 3" (7,6 cm), og vil få et objektiv med 3,6x zoom, som tilsvarer et brennviddeomfang på 37-134 mm ved fullformat. Ikke noe vidvinkel å skryte av altså, men lysstyrken er ikke så verst i forhold til prisen på kameraet. Med f/3.1 som største blender vil det ikke være umulig å ta gode bilder i dårlig lys, så lenge man ikke zoomer inn i noen særlig grad. I tele-enden er nemlig største blender f/6.1, noe som ikke er spesielt bra.

Nikon Coolpix L21
Nikon Coolpix L21

Nikon Coolpix L21 får akkurat det samme objektivet, men har en mindre brikke enn L22 (1/2,5" mot 1/2,3"), noe som gjør at den tilsvarende brennvidden blir 41-145 mm ved fullformat. Som en følge av den mindre brikken får også Nikon Coolpix L21 heldigvis ikke mer enn 8 megapiksler.

Også skjermen på L21 blir mindre enn på L22, og de som velger lillebroren må ta til takke med 2,5" eller 6,3 cm. Heldigvis blir også prisen mindre, og veiledende pris i Europa for Nikon Coolpix L21 blir £70 eller €85.

Nikon Coolpix L21
Nikon Coolpix L21

Begge de to nye kameraene bruker AA-batterier som kan skaffes omtrent hvor som helst i verden, og hvor mange bilder man får tatt på et sett batterier varierer i henhold til hvilken type man bruker. Alkaliske AA-batterier er både de billigste og de vanligste, men også de dårligste. Med slike batterier får man etter CIPA-standarden 280 bilder med L21, eller 240 bilder med L22. Setter man de medfølgende lithium-batteriene i kameraene, derimot, får man svært mange flere bilder per batterisett; 780 med L21 og 660 med L22. Slike batterier er imidlertid betraktelig dyrere enn alkaliske AA-batterier.

Det finnes også oppladbare batterier som kan brukes i disse kameraene, og Nikons egne har navnet EN-MH2. Med slike vil man kunne ta 500 bilder med L21, eller 420 med L22, per batterilading.

Begge kameraene tar opp video i VGA-kvalitet, og benytter SD/SDHC-kort. de har imidlertid også internt minne på 19 MB, slik at man kan få tatt noen få ekstrabilder dersom minnekortet er fullt, eller glemt igjen hjemme.

Nikon Coolpix L21
Nikon Coolpix L21
Nikon Coolpix L21
Nikon Coolpix L21

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen