Moro for barn i alle aldre

Prosjektet One Laptop Per Child er nok kjent for mange, og nå har man på sett og vis funnet på noe lignende for kameramarkedet. Det vil si, lignende i teknologi og hensikt, hovedsaklig. Tanken bak kameraet er nemlig at Bigshot skal bidra til å lære barn og unge i alle land både gjennom bygging og bruk av kameraet. Et annet hovedmål er at det skal være rimelig både i anskaffelse og bruk, og dermed tilgjengelig for flest mulig barn og unge i hele verden, samt at det skal tilby muligheter som ingen andre kameraer gjør.

Første skisse av Bigshot-idéen
Første skisse av Bigshot-idéen

Og det passer nok godt med virkeligheten også det, så vidt vi kan se. Noen pris har vi ikke funnet, men det er ganske tydelig at det ikke akkurat er det siste nye i teknologi vi snakker om her, så dyrt kan det neppe bli. Likevel var vår første tanke at noe sånt vil vi ha! Det virker som et kjempemorsomt kamera å bruke, de beskjedne spesifikasjonene til tross.

På fronten finnes et hjul som kan rotere og gi ulike effekter. Foruten "normalobjektivet" har man mulighet til å bruke en panoramainnstilling som tar et bilde med omkring 80 grader synsvinkel, noe som tilsvarer et sted rundt noen-og-tjue millimeter brennvidde ved fullformat. Dreier man et hakk til får man muligheten til å ta stereobilder av det gode gamle slaget som man må ha briller med glass av to forskjellige farger for å se.

1,92 megapiksler
1,92 megapiksler

Oppløsningen er på høyst beskjedne 1,92 megapiksler, dvs at bildene blir 1600 x 1200 piksler store, fra en brikke på 9 x 9 mm. Ikke spesielt stor oppløsning, for å si det mildt, men nok til utskrifter i moderate størrelser dersom optikken holder mål. Kameraet er laget for å være så enkelt og billig som mulig, og da utgår slike luksusting som minnekort og skjerm. Det innebygde minnet er av ukjent størrelse, men vi vet fra et skjermbilde at det er minst plass til 46 bilder i det, sannsynligvis en del mer. En LED-blits er på plass, drevet av et enkelt AA-batteri, som kan skaffes nær sagt hvor som helst i verden, men trenger man ikke blitsen trenger man ikke bry seg med batteriet. Bigshot har nemlig en sveiv, akkurat som OLPC-PCen, og fire til seks omdreininger av denne lader en innebygget kondensator med nok strøm til å ta og lagre ett bilde. Skal man slette et bilde fra minnet må man gjøre det før man tar flere bilder, eller slette seg bakover i rekken helt til man når det bildet man vil ha bort, og siden skjermen mangler kan man heller ikke forhåndsvise noen bilder. Minnekort støttes som nevnt heller ikke, så bildene må overføres til en PC ved hjelp av kameraets USB-kontakt.

Bigshot leveres kun i byggesett, og litt av læringstanken bak prosjektet er at barna skal lære av å sette sammen kameraet selv. På websiden ligger det utførlige instruksjoner for byggingen, sammen med en masse annen informasjon om kameraet og prosjektet.

Nedenfor finner du en video på omkring fire og et halvt minutt som forteller mer om Bigshot.

Pris og tilgjengelighet vet vi desverre ingen ting om, men dette er et interessant nok prosjekt til at vi skal gjøre alt vi kan for å få fatt i et testeksemplar. Noe slikt som dette vil nok også i likhet med OLPC-prosjektet kunne bli gjort tilgjengelig for oss rike i vesten til dobbel pris, slik at man sponser et kamera for et barn i den tredje verden når man kjøper ett til seg selv her, men så vidt vi vet foreligger det ingen konkrete planer om en slik ordning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen