Morgendagens mobilprosessor

Stadig flere av de store maskinvare-produsentene har fått øynene opp for det hurtig voksende markedet for mobiltelefoner og håndholdte datamaskiner, og det siste året har også prosessorgiganten Intel begynt å levere produkter spesielt utviklet for denne typen bærbar elektronikk med prosessorer som XScale PXA800.

Nå har selskapet lettet på sløret for neste generasjon med mobile prosessorer, som utvikles under kodenavnet 'Bulverde'. Den nye linjen med prosessorer er fremdeles basert på XScale-arkitekturen, men vil ha en rekke forbedringer og nye funksjoner i forhold til dagens prosessorer.

Bildebehandling og kamerafunksjonalitet er blant de viktigste satsningsområdene i Bulverde, noe som viser at også Intel har stor tro på kameratelefonens fortsatte suksess. Ved å integrere støtte for bildebehandling i prosessoren håper Intel på å gjøre det adskillig enklere og billigere å utstyre morgendagens mobiltelefoner med kamerafunksjonalitet.

Bulverde-linjen med prosessorer skal blant annet gjøre det mulig å knipse og behandle bilder i opp til 4 Megapikslers oppløsning, som dermed gjør det mulig å utstyre mobiltelefoner med kameraløsninger på linje med et fullblods digitalkamera. Videre skal den muliggjøre å bla gjennom slike bilder i sanntid, uten forsinkelser eller lastetider av noe slag.

En annen nyhet i Bulverde vil være støtten for MMX, som er et sett med multimedia-instruksjoner som gjør det mulig å øke ytelsen betraktelig i applikasjoner som tar i bruk 3D og multimedia. Teknologien har eksistert i datamaskiner siden den første Pentium-prosessoren ble lansert i 1995, og nå er den altså klar til å gjøre sitt første inntog i mobiltelefonen.

Ny funksjonalitet og høyere klokkefrekvenser vil selvsagt stille høye krav til strømsparings-funksjonene i Bulverde, og Intel er i ferd med å implementere SpeedStep-teknologi inn i prosessoren for akkurat dette formålet.

Bulverde vil takket være SpeedStep automatisk sette ned ytelsen og redusere strømforbruket når den ikke trenger å yte sitt beste, og vil dessuten legge seg i en svært batteri-effektiv søvnmodus når den kun kjører bakgrunns-applikasjoner.

Dermed er det et ganske tungt sett med funksjoner og muligheter som vil åpnes når Intel slipper de første Bulverde-baserte prosessorene på markedet i 2004, noe som igjen burde åpne muligheten for adskillig mer avanserte mobiltelefoner enn det vi har sett på markedet til nå.

"Mobiltelefoner og håndholdte er i ferd med å få langt videre bruksområder enn det å føre samtaler og organisere personlig informasjon", forteller Intels Hans Geyer. "Muligheter for å sende og motta bilder, spille 3D-spill og laste ned ringetoner, videoklipp og musikk blir stadig mer populære. For å kunne støtte opp om den økende bruken av slike tjenester må den underliggende teknologien klare å levere forbedrete multimedia-muligheter og et lavere strømforbruk."

Per i dag er det riktignok stort sett kun Smartphone-baserte mobiltelefoner som har tatt i bruk Intels XScale-prosessor, men etterhvert som prosessorgiganten satser stadig tyngre på mobilmarkedet er det ikke usannsynlig at også Symbian-baserte mobiltelefoner etterhvert vil begynne å ta i bruk selskapets prosessorer.

Spørsmålet som gjenstår nå, er hva andre prosessor-produsenter har på lager for den neste generasjonen med mobiltelefoner. Texas Instruments, som allerede forsyner et betydelig antall av verdens mobiltelefoner med sine prosessorer, vil utvilsomt ikke sitte på gjerdet og se på at Intel kaprer markedsandeler.

Vi følger selvsagt saken.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen