Test

Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Jesse James, en av USAs mest omsnakkede og beryktede ransmenn gjennom tidene utfører sitt siste togran i Blue Cut, Missouri i 1881. Dette er utgangspunktet for filmen som virkelig har brakt tilbake det episke westerndramaet, "Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford". Brad Pitt er tilbake på skjermen som notorisk morder sammen med Casey Affleck i et glimt av ekte filmkunst man sent glemmer. Fjorårets perle slippes nå på DVD, dog i en skuffende tynn utgivelse.

Annerledes

Robert Ford er en ung, usikker gutt med stor appetitt på livet. Han vet ikke helt hva han vil, men en ting er sikkert, han skal gjøre noe stort. Robert har, etter et helt liv med fascinasjon for den beryktede Jesse James, endelig gjort noe med saken, og oppsøker nemlig James-banden like før de skal ut på sitt siste raid. Jesse James er en mann med mange ansikter, verdig spilt av traveren Brad Pitt, som innleder et spennende og intrikat forhold til Robert. Dette forholdet utløser en psykologisk reise som sprenger westernsjangerens grenser.

Rolig, intrikat drama.
Rolig, intrikat drama.

Er man på jakt etter et actionfylt og svetteluktende skytedrama fra den ville vesten, vil man enten bli svært skuffet eller svært overrasket og takknemlig, for dette er alt annet enn den klassiske westernmodellen. Historien utfolder seg i et rolig tempo, og vi blir introdusert for en haug med personer og hendelser. Sett bort fra tidsepoken og omgivelsene har ikke denne filmen noe særlig til felles med de klassikerne man forbinder med sjangeren. I "Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" er fokuset flyttet fra støvete skytedueller til velspilte dramatiske scener som oser kvalitet.

Estetisk og vakker

Casey Affleck gjør trolig sitt livs prestasjon som den yngste av Ford-brødrene. Den Oscar-nominerte skuespilleren gir alt man skulle forvente -og litt til- i sin portrettering av en av de mest interessante karakterene i amerikansk historie. Med Brad Pitt og Sam Rockwell med på laget blir ikke ting noe dårligere, og det hele ender opp med en fornøyelig mikstur av intense skuespillprestasjoner som vil kunne trollbinde de fleste. Filmen lider dog av for mange karakterer og for lite tid tilbrakt hos hver av dem. Dette resulterer i at det er desto vanskeligere å identifisere seg med enkelte av personene i filmen, og enkelte hendelser kan raskt bli uinteressante. En ekstra halvtime med bakgrunnshistorie og karakterbygging hadde virkelig vært på sin plass, men med tanke på filmens allerede lange spilletid ville nok det ha skremt vekk en god del av publikum, og derfor pengene.

Bildetekst
Filmen er fullstappet av vakre, minneverdige bilder.

"Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" er en svært vakker film med tanke på omgivelser, natur, fargebruk og lys. Solnedganger, silhuetter og korn vaiende i vinden preger store deler av filmen, nesten hver enkelt scene minner om et prisvinnende fotografi. Filmens rolige tempo gir nok av tid til velkoordinerte hakeslepp hos publikum, og mens symfonien av bevegelse og lys når en ny høyde, flyr en enda vakrere filmmusikk ut av høyttaleren og resultatet blir skremmende fantastisk. Denne symfonien av skuespill, farger og musikk er dessverre utgitt på en spinkel DVD uten det grann av ekstramateriale. Ikke engang et kommentarspor er å hente, vi får servert selve filmen, i herlig bildekvalitet og Dolby Digital 5.1 surround, vel og merke, men ikke noe mer. En særdeles uverdig utgivelse av en såpass god film.

Konklusjon

"Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford" er en veldig god film på alle måter. Den kan nok bli litt for rolig og langdryg for enkelte, men for de som verdsetter god dialog, interessante karakterer og godt skuespill er dette et sikkert stikk. Som sagt er selve DVD-en relativt laber, og dette trekker derfor karakteren litt ned.

Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen