Moores lov opprettholdes av IBM?

Prosessorene blir stadig kraftigere, men det var en tid da grensene ble flyttet enda mer markant enn det de har blitt det siste året. Mange har stilt spørsmål til hvor lenge Moores lov kan opprettholdes.

Moore påstår at antall transistorer per krets øker eksponensielt med tiden. I prosessormarkedet har mange også oversatt dette til at ytelsen på en prosessor øker med det dobbelte hver 18. måned - selv om dette kanskje er en noe svak definisjon.

16 nanometer har blitt oppgitt som en definitiv grense for hvor små kretser man kan lage.

En talsmann for Intel sa i fjor at ved en produksjonsteknikk på 16 nanometer, vil lengden på åpningen i transistoren være ca. 5 nanometer. Transistoren vil ikke lenger fungere som en pålitelig kilde, blant annet fordi man mister nøyaktigheten på elektronene.

Foreløpig ser det ut som om IBM er en av de leverandørene som ligger best an i forhold til ytelse. I TPC-C benchmark demonstrerte IBM for kort tid siden over 3 millioner transaksjoner per minutt, noe som er nesten 3 ganger høyere enn nærmeste konkurrent.

Grunnlaget for de gode resultatene ligger i Power5-prosessoren. Det vanligste problemer med å skru opp klokkefrekvensen og øke ytelse ligger gjerne i varmeutvikling. Ifølge Cnet skal IBM har sett disse utfordringene for lenge siden og optimalisert arkitekturen for minimalt effekttap og best mulig dataflyt.

I dette tilfellet kan man nok si at kampen foregår mer i servermarkedet enn i prosessormarkedet ettersom IBM ikke fokuserer på å selge prosessorer i løssalg til privatmarkedet. Ballen spilles dermed over til Hewlett-Packard, Dell og Sun, for å se om de kan komme opp med systemer som har enda bedre ytelse.

Alle prosessorleverandørene forsøker å endre kundens oppfatning av ytelse. Det søkes å integrere type teknologi, som eksempelvis flere kjerner og multitrådshåndtering, i stedet for å øke klokkefrekvensen.

Kanskje vil man etter hvert komme til det punkt at man øker størrelsen på prosessoren, enten i form av ny sokkel eller bygge i høyden. Den største drivkraften for dette ligger nok i etterspørsel og behov.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen