Moores lov møter veggen i 2018

Man tror at 0,016-mikrons teknologi vil være klar til bruk rundt 2018, men at man etter denne tiden vil få store problemer med å opprettholde Moores lov. Moore påstår at antall transistorer pr. krets øker eksponensielt med tiden. I den senere tid har mange også oversatt dette til at ytelsen på en prosessor øker med det dobbelte hver 18. måned - selv om dette blir noe feil.

Det sier seg selv at man ikke kan doble antallet transitorer på samme fysiske plass i all evighet, og forskere hos Intel har funnet ut at man rundt 2018 vil få store problemer med å følge Moores lov videre i utviklingen. Det er selvsagt en mulighet for at man kan komme opp med nye typer teknologi som kan føre Moore videre, men man tror altså at grensen vil være nådd ved en produksjonsteknikk på 0,016-mikron.

Dersom det viser seg at forskerne har rett, må man altså finne på nye måter å lage bedre prosessorer - uten å krympe transistorene. Kanskje svaret er så enkelt som å øke den fysiske størrelsen på prosessoren (i alle tre retninger?) - eventuelt lage komplett nye arkitekturer som ikke har utspring i 70-talls teknologi? Dersom man velger sistenevnte er det selvsagt en kjempejobb som må gjøres på software-siden. Vil dette føre til et generasjonsskifte med tanke på operativsystemer? Bill Gates nevnte tidligere i år at all utvikling av software har vært underlagt av hva hardwareindustrien produserer og at dette heller ikke kommer til å endre seg i fremtiden.

Ved en produksjonsteknikk på 16-nanometer, vil lengden på åpningen i transistoren være ca. 5-nanometer. Man tror at transistoren ikke lenger vil fungere som en pålitelig kilde, blant annet fordi man mister nøyaktigheten på elektronene. Ifølge en Intel-talsmann, Paolo Gargini, kan man nok presse åpningen ned på 4-nanometer, men at dette ikke vil være relevant fordi energiforbruket vil øke uhensiktsmessig mye. Rent teoretisk skal faktisk 3-nanometer være mulig, men ikke praktisk gjennomførbart.

Gargini bekreftet at det ligger store utfordringer i å lage effektive kjølesystemer og problemene omfatter forbruk av energi, varmeutvikling og støy.

Rent praktisk vil ikke forbrukerne oppleve begrensningen med 0,016-mikrons teknologi før 2021. Prosessorer produsert med denne teknikken vil neppe ankomme markedet før 2020. Dette er langt frem i tid, og mye vil høyst sannsynligvis endre seg på 16 år.

AMDs Craig Sander er enig med Intel når det gjelder fremtidens spådom og tror også man vil få store problemer med å følge Moores lov etter 5-nanometer.

 

(Kilder: Cnet, Intel, Techrepublic, TechWeb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen