Moores lov holder litt til
(Bilde: Intel)

Moores lov holder litt til

Intel spår at Moores lov om dobling av transistortettheten hver 18. måned holder noen år til. Nå har den 50-årsjubileum.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De mest moderne prosessorene som produseres av Intel nå, er basert på 14-nanometerteknologi. Generasjonen går under navnet «Broadwell», og da produksjonsteknologien ble tatt i bruk, var den forsinket med flere måneder.

Les også: Intel vil ha slutt på kabelkaos » (CW.no)

En ny pinlig forsinkelse har Intel godt håp om å unngå når neste generasjon prosessorproduksjonsteknologi tas i bruk.

Haswell-prosessoren (til venstre) ved siden av de nye Broadwell-prosessoren.
Haswell-prosessoren (til venstre) ved siden av de nye Broadwell-prosessoren. Foto: Intel

10 nanometer i 2016

Den nye 10-nanometerteknologien er ventet rundt 2016. Tidspunktet er altså litt vagt, men i forkant av en stor konferanse som går av stabelen i San Francisco denne uken, fremholdt en ledende Intel-forsker at tidsplanen nå ser ut til å holde.

Konferansen går under navnet ISSCC 2015, som står for International Solid-State Circuits Conference, og det er den internasjonale ingeniør- og forskerorganisasjonen IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) som står bak. IEEE har over 400.000 medlemmer på verdensbasis.

Konferansen i San Francisco regnes som en av de viktigste akademiske sammenkomstene knyttet til halvlederteknologi, men det som diskuteres der er av langt mer enn bare akademisk interesse, skriver amerikanske PC World.

På konferansen vil Intel mandag kveld amerikansk tid delta i en paneldebatt om utfordringene som prosessorprodusentene står foran når de skal gå et steg videre, fra 14- til 10-nanometers produksjonsteknologi.

Den praktiske konsekvensen av denne prosessen for oss elektronikkbrukere vil bli at silisiumbrikkene som driver pc-er, mobiltelefoner, nettbrett, servere og mye annen dataelektronikk, vil bli enda raskere og bruke enda mindre strøm i neste generasjon.

– Tidsplanen holder

På et telefonmøte med it-fagpressen forut for konferansen fremholdt Intels seniorforsker Mark Bohr at tidsplanen ser ut til å holde for overgangen fra 14- til 10-nanometers produksjonsteknologi rundt 2016 og videre til 7-nanometers produksjonsteknologi rundt 2018.

Og det viktigste i Bohrs budskap er at dette kan gjøres uten at man må ta i bruk ny og mye mer kostbar produksjonsteknologi enn i dag, for eksempel teknologi basert på ultrafiolette laserstråler.

Teknologien som brukes for å produsere silisiumbrikker er komplisert, der lysstråler blir brukt for å «bryte» brikkene ut av silisiummassen. Det er en stor utfordring med håndteringen av lysets bølgelengder for å gi stadig bedre prosessorbrikker.

Hvis bransjen kollektivt mislykkes i å fortsette forbedringsprosessen eller ikke greier å fortsette uten å ta i bruk mye dyrere produksjonsteknologi, kan resultatet bli at den kontinuerlige ytelsesforbedringen vi har hatt de siste 50 år, kan bremse opp, og at bransjen ikke greier å holde tritt med Moores lov.

Intel har nå en pilotinstallasjon gående for produksjon av brikker basert på 10-nanometerteknologi, og ifølge Bohr går produksjonen her 50 prosent raskere enn i dagens 14-nanometerprosess.

Det er gode nyheter for pc-markedet, skriver PC World.

Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel.
Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel.

Moores lov

Det var en av grunnleggerne av Intel, Gordon Moore, som kom med utsagnet som senere er blitt stående som Moores lov. For 50 år siden spådde han at produksjonsteknologien for transistorer ville forbedre seg jevnt og trutt med en fordobling av prosessortettheten omtrent hver 18. måned.

Senere er dette gjerne blitt tolket som at prosessorene blir dobbelt så raske – og gjerne halvparten så kostbare – for hver nye prosessorgenerasjon som dukker opp med halvannet til to års mellomrom. David House hos Intel spesifiserte dette som en dobling av ytelsen hver 18. måned som en følge av kombinasjonen av flere og raskere transistorer.

Så langt har «loven» viste seg å holde stikk i ganske stor grad, men etter hvert som prosessorbrikkene stadig krymper, er det en større og større teknologisk utfordring å fortsette utviklingen i samme tempo som før.

Intel gir nå altså Moores lov sjansen til å fungere i enda noen år.

Intel lover mye med femte generasjon Core i-prosessorer:
Bedre ytelse, lenger batteritid » (CW.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen