(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Moores lov er 50 år

Men nå begynner fysikkens lover å gjøre det vanskelig å bruke metodene og materialene som benyttes i dagens elektroniske brikker.

I 1964 spurte bladet Electronics Magazine en herremann ved navn Gordon Earle Moore om hvordan ståa var i halvlederindustrien – og ikke minst hvordan de neste ti årene ville se ut når når det kom til utviklingen av elektroniske komponenter.

Moore var var på dette tidspunktet sjef for forsknings- og utviklingsdivisjonen (R&D) hos Fairchild Semiconductor, og skulle noen få år senere starte NM Electronics sammen med sammen med Robert Noyce – et selskap som senere ble døpt om til Integrated Electronics, i dag ganske enkelt kjent som Intel.

Det var altså ingen tvil om at Moore var mannen å spørre, og utfordringen ble tatt på strak arm. Ved å ta en god kikk på hva selskapet han selv jobbet i hadde gjort frem til da, kom han frem til at de for hvert år klarte å doble antallet elementer – altså transistorer og motstander – de fikk plass til på en og samme integrerte krets.

Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel.
Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel. Foto: Intel

Han så heller ingen grunn til at dette skulle stanse opp i løpet av det første tiåret, og puttet sammen det han hadde funnet ut i en kort artikkel som fikk tittelen «Cramming more components onto integrated circuits».

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen