(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Moores lov er 50 år

Men nå begynner fysikkens lover å gjøre det vanskelig å bruke metodene og materialene som benyttes i dagens elektroniske brikker.

I 1964 spurte bladet Electronics Magazine en herremann ved navn Gordon Earle Moore om hvordan ståa var i halvlederindustrien – og ikke minst hvordan de neste ti årene ville se ut når når det kom til utviklingen av elektroniske komponenter.

Moore var var på dette tidspunktet sjef for forsknings- og utviklingsdivisjonen (R&D) hos Fairchild Semiconductor, og skulle noen få år senere starte NM Electronics sammen med sammen med Robert Noyce – et selskap som senere ble døpt om til Integrated Electronics, i dag ganske enkelt kjent som Intel.

Det var altså ingen tvil om at Moore var mannen å spørre, og utfordringen ble tatt på strak arm. Ved å ta en god kikk på hva selskapet han selv jobbet i hadde gjort frem til da, kom han frem til at de for hvert år klarte å doble antallet elementer – altså transistorer og motstander – de fikk plass til på en og samme integrerte krets.

Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel.
Gordon Moore, med-gründer og tidligere styreformann i Intel. Foto: Intel

Han så heller ingen grunn til at dette skulle stanse opp i løpet av det første tiåret, og puttet sammen det han hadde funnet ut i en kort artikkel som fikk tittelen «Cramming more components onto integrated circuits».

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen