Molière

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den franske komedieforfatteren Molière regnes for å være en av historiens fremste representanter for sin genre, og blir av mange holdt av en plass på stjernehimmelen ved siden av andre forfatterstorheter som Shakespeare og Ibsen.

Shakespeare har allerede fått sin film av denne typen, i form av "Shakespeare in Love". "Molière" tråkker opp den samme stien og tilbyr en fiktiv historie om skribenten, blandet med innslag fra flere av hans skuespill. Så da er det egentlig bare å vente på å få se Ibsen utfolde seg i en norsk romantisk komedie.

Molière finner kjærligheten
Molière finner kjærligheten

På konkursens rand

Filmen starter med at Molières teatertropp skal sette opp et skuespill for selveste kongen. Molière er lei av å spille komedier, og bestemmer seg for å skrive et nytt og mer alvorlig stykke. Mesteparten av filmen foregår som et flashback til noen år tidligere, da Molière og hans menn var på konkursens rand.

En rik kjøpmann tilbyr seg å kjøpe vår helt ut av gjelden, men til gjengjeld vil han at Molière skal lære ham å framføre et stykke han har skrevet til en ung kvinne han er inderlig forelsket i. Molière takker ja, og vikles dermed inn et nett av komiske forviklinger, der kjærligheten heller ikke er langt unna.

Kostyme

Det skal ikke mer enn et blikk på coveret til før en skjønner at "Molière" er en fargerik film. Øynene skal tilfredsstilles, og fargespillet er en dominerende del av filmens framtoning. Slik spiller de opp både historien og rollefigurene, som også er fargerike, om enn ikke i bokstavelig forstand.

Overdådige kostymer og farger preger filmen
Overdådige kostymer og farger preger filmen

Kostymene er overdådige i beste BBC-stil, og mye arbeid er lagt ned i scenografien. Noen ganger blir det for mye av det gode, og en får følelsen av å sitte og se på filmet teater. Det hele er nesten litt for pompøst, men filmens løse tone gjør det litt mindre prangende og tidvis lettere å svelge.

Gammel humor

Filmen har flere morsomme scener, men spiller mye på en gammeldags humor som kanskje ikke passer like bra for alle i 2008. Tilhengere av Molière vil kjenne igjen flere scener og karakterer fra hans skuespill, og vil nok ha større tilbøyelighet til å like denne enn personer med en humoristisk sans plantet godt inne i vårt århundre.

Skuespillerprestasjonene er også varierende. Hovedrolleinnehaver Romain Duris passer ikke helt i rollen som Molière, og blir litt for tafatt og usjarmerende i sin rolletolkning. Sjarmerende er derimot Fabrice Luchini i rollen som den mindre intelligente godsherren Jourdain. Ansiktsuttrykkene hans er ladet med komikk, og han sier ofte mer med ansiktet enn han gjør med munnen.

Konklusjon

"Molière" er en småmorsom film, som ikke helt klarer å fenge hele veien. De som likte "Shakespeare in Love" vil mest sannsynlig også like denne, men du vil ikke gå glipp av noe stort om du lar denne passere.

Molière

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen