Test

Moha! - One-way Ticket To Candyland

Moha! er de to støymakerne Anders Hana og Morten J. Olsen, begge godt under tredve år, men allerede etablert på den alternative musikkscenen i Norge. De har begge en rekke ymse utgivelser på samvittigheten, men Moha! er noe av det nærmeste de kommer støyrock. Med base i Berlin er de eksportører av en type musikk som er mest vanlig å se på små og trange klubbscener og kunstsentra. "One Way To Candyland" er duoens tredje plate på Rune Grammofon.

Ikke rart Moha! lager mye lyd med et så stort oppsett...
Ikke rart Moha! lager mye lyd med et så stort oppsett...

Tretthetsbrudd

Moha! henter impulser fra frijazz, samtidsmusikk og støyrock. Det er stygg, grisete gitarlyd og rigide, arytmiske trommelyder kombinert med elektronikk. Olsen spiller blant annet på det mystiske instrumentet Supercollider3, mens Hana hovedsaklig holder seg til gitaren. Prosjektets mål er tydelig nok; å lage ny musikk, rock uten rammer eller kunstmusikk uten for mye staffasje. Norske Shining er kanskje en nærliggende referanse, frijazzfenomenet Scorch trio en annen.

Ikke forvent deg myke pakker med andre ord. Det er nemlig en massiv mengde lyd duoen har greid å skvise inn på plata. Skingrende, hvesende, sinna, mekanisk og aldri i særlig fast form. Men røft er det definitivt. Og det er der Moha! beveger seg mot støyrocken at det funker best i plateform. Med den følger enkelte virkelig suggerende strekk, som i Sopp på kugen(!), med hypnotiserende anti-riff. Metallinspirasjonen synes i det hele tatt tydelig på første del av plata, der avantgarderocken og grisete lyder dominerer stort.

"One-way Ticket To Candyland" er ikke fullt så idyllisk som bildet antyder.

Ikke prøv dette hjemme!

Olsen og Hana har et tett samspill og vet hva de vil med musikken sin. Om du vil kalle det støy, kul og skitten rock eller bare ulyd bryr de seg antageligvis ikke så mye om. Du må faktisk helt til The Shitman på spor 7 for å finne litt sinnsro i all galskapen. Det er gode elementer av improvisasjon og det oppstår noen virkelige rå øyeblikk på "One-way Ticket To Candyland", men det kunne godt vært litt mer luft mellom lagene.

Veggen av lyd på de voldsomme førstesporene er sannsynligvis nok til at mange skrur av umiddelbart. Moha! bedriver visselig ikke publikumsfrieri, men beinhard improvisasjonsmusikk på ni støybaserte spor. Det er likevel godt at noen holder seg utenfor den brede vei og tør å lage litt ramaskrik og leven. For dem som liker slikt.

Konklusjon

Du skal tåle mye ulyd for å takle Moha! i store doser. Kanskje er ørepropper også en god idé. Men "One Way To Candyland" er uansett en spennende, om enn litt syrlig godtepose.

MoHa! One-Way Ticket to Candyland   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen