Test

Modesty Blaise 1974-1976

Da Modesty Blaise først ble introdusert for norske lesere i 1965, var det i et blad som muligens begrenset leserskaren til et heller beskjedent utvalgt menn. De to første Blaise-romanene gikk nemlig som føljetonger i Alle Menns Blad i 1965-1966. Det var muligens derfor serien ikke fikk noe særlig gjennomslag i Norge før i 1974, da Blaise fikk fast plass i det nye tegneserieheftet Agent X9. Siden har det gått slag i slag, bokstavelig talt, og selv om vi i Norge fortsatt venter på de siste stripene med den veldreide agenten, pensjonerte forfatter Peter O´Donnell henne i 2001.

Modesty Blaise, denne gangen tegnet av Enric Badia Romero.
Modesty Blaise, denne gangen tegnet av Enric Badia Romero.

En bepuppet Macgyver

Modesty Blaises stillingsbeskrivelse er omtrent like diffus som Macgyvers. Hun havner stadig i situasjoner hun ikke burde vært i, egentlig uten at det er noen grunn til det annet enn at hun er på feil sted til feil tid. Som tidligere kriminell har hun et enormt kontaktnettverk, som hun nå benytter seg av for å løse store og små problemer for store og små venner og uvenner. Som sagt – diffust. Men det gjør ikke historiene mindre spennende. Tvert i mot åpner det for en nesten ubegrenset mengde stoff, siden Blaise ikke trenger å forholde seg til en stillingsbeskrivelse når hun skal ut på oppdrag. Dermed har hun hele verden som lekeplass og alle i den som lekekamerater.

I denne boken får vi 5 klassiske Blaise-historier, «Oppdrag i Sameland», «Farlig selskap», «Miss Robin Hood», «De som skal dø» og «Trøbbel i San Lucero». I samtlige spiller Blaises trofaste venn og kompanjong Willie Garvin en viktig rolle, slik han oftest gjør. Historiene er godt sammensveiset og nesten filmatisk oppbygd hva spenning angår. Den klassiske spenningskurven er tilstede, på godt og vondt. I «Oppdrag i Sameland» har oversetter Rune Larsen surret litt, en etteretningsagent er både svensk og norsk, det later til at han skal være norsk, handlingen foregår tross alt like utenfor Kautokeino, men han heter Axel Jansson og Blaise omtaler han ved en anledning som svensk. Pytt, pytt, det får gå. En annen feil, eller, feil og feil, en annen ting som var litt irriterende var den tidvise vekslingen mellom blokkbokstaver og skjønnskrift i taleboblene. Hvem som kan lastes for dette er usikkert, men noen skal uansett lastes. Burde være en grei sak å fikse.

Mange tegnere

Serien har hatt en del tegnere opp gjennom årene, nærmere bestemt fem. Av de fem var Jim Holdaway den første, det var han som formet Blaises yppige kropp og la lista for de påfølgende tegnerne. Han døde dessverre brått og uventet i 1970, 42 år gammel, men pennen ble overlatt til den spanske tegneren Enric Badia Romero. Han tegnet serien fra 1970-1978, og fra 1986 til slutten i 2001. Siden denne boken samler striper fra 1974-1976, er det Romero som har tegnet samtlige tegninger i denne utgivelsen. Det gir et helhetlig inntrykk for boken som enkeltutgivelse, men det er selvfølgelig spennende å sammenligne Romeros tegninger med for eksempel Holdaways. Til tross for den danske tegneseriehistorikeren Anders Hjorth-Jørgensens småkrasse utsagn: «... man kommer ikke utenom at de 7 årene som Jim Holdaway leverte sine daglige striper, var seriens absolutt beste.», er ikke Romero tapt bak en stol han heller. Det er tross alt O´Donnell som leverer historiene hele veien, og selv om han har en betydelig annerledes stil, leverer Romero varene han også.

I likhet med de andre utgivelsene i Egmonts Klassikerserie mangler også Modesty Blaise lesesnor, men den har ålreit papir og god innbinding. Den har også en god del ekstramateriale i form av tilleggsinformasjon, ikke minst en totaloversikt over Modesty Blaise-striper som har vært publisert i Norge. Den kunne godt ha hatt mer, men siden dette kun er ett av mange bind om Blaise, er det forståelig at forlaget har delt materialet utover. Det er tross alt begrenset hvor mye interessant det er å si om et emne, selv når det dreier seg om en såpass snasen superheltaktig skapning (utilsiktet 4x bokstavrimcombo, må være regnværet som gjør det) som Modesty Blaise.

Konklusjon

Har du en viss svakhet for barske kvinner, liker turer i skog og mark og setter pris på godt skyggelagte tegninger, kommer du ikke til å se mange feil med denne samlingen Modesty-historier. Fullt utbytte får man ikke uten også å eie, eller i hvert fall lese, de andre bindene i serien, men det skulle være overkommelig for de fleste. Hvis ikke får du leie Tomb Raider i stedet.

Egmont Serieforlaget AS Modesty Blaise 7 - 1974-1976   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen