Mobyson med UMA?

IP-telefoni er i skuddet. Mange har byttet ut den vanlige telefonlinjen hjemme mot en liten boks som kobles til bredbåndsuttaket, og kan slik ringe mye billigere enn før. IP-telefoni er imidlertid ikke forbeholdt hjemmetelefonen. Også mobiltelefonen vil etter hvert delvis bli en IP-telefon. Flere mobiltelefoner får Wi-Fi, noe som gjør det mulig å bruke dem som IP-telefon i det trådløse nettet du har hjemme eller på jobben.

En av standardene for å bruke mobiltelefonen som IP-telefon i trådløse nett, heter UMA. Denne teknologien finnes i dag i Nokia 6136 (bildet), som kommer på markedet i løpet av de neste månedene. Også den relativt ukjente produsenten Xcute har varslet at de kommer til å slippe en UMA-telefon i vårt verdenshjørne.

Nå varsler den Agder Energi-eide mobiloperatøren Mobyson at de vil satse på UMA. Ingen andre norske mobiloperatører har så langt sagt når eller om de vil ta i bruk UMA eller lignende måter å snakke i mobiltelefonen på. Agder Energi har nettopp solgt to tredeler av Mobyson til investeringsselskapet Televenture, og har nå fått ny kapital i ryggen. Denne ønsker de å bruke til å bli en stor utfordrer innen billig mobiltelefoni.

Det er i følge Nokia store penger for deg som kunde å spare på å ta i bruk UMA. Produsenten har tidligere sagt at omtrent to tredeler av alle mobilsamtaler gjøres når man er hjemme eller på kontoret. Om disse samtalene kan sendes over internett i stedet for mobilnettet, har man dermed spart store summer, forutsatt at UMA-samtaler er priset en del lavere enn vanlige mobilsamtaler.

– En aggressiv virtuell mobiloperatør med mobil IP-telefoni rettet mot bedriftsmarkedet og utvalgte ungdomssegmenter vil raskt kunne bli en stor aktør i markedet. Gjennom leveranse av både GSM-telefoni og mobil IP-telefoni vil vi kunne gi kundene en komplett og svært kostnadsbesparende mobiltjeneste, sier markedsdirektør Anders Roger Øynes i Agder Energi til Digi.no.

Uten at Øynes lover noe konkret, bekrefter han overfor Digi.no at det er UMA de vil ta i bruk når de skal starte opp en mobil IP-telefonitjeneste. Han vil heller ikke kommentere når Mobyson vil ha en UMA-tjeneste oppe og gå.

(Kilde: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen