Mobiltjeneste varsler billettkontroller i Oslo

Mobiltjeneste varsler billettkontroller i Oslo

Ruter (eller Oslo og Akershus Kollektivtrafikk AS) har brukt mange hundre millioner kroner på et billettsystem som foreløpig ikke virker. Og selv om store deler av kollektivtransporten er finansiert med offentlige tilskudd, så er det enkelte som lurer på hvorfor de skal måtte løse billett. Nå organiserer snikerne seg for å slippe unna kontrollørene.

Varsler kontroll
Det er selskapet Modus Communication som står bak den nye varslingstjenesten. Selskapet har satt opp enn løsning der alle som abonnerer på tjenesten mottar en SMS med beskjed om hvor det til en hver tid er billettkontroll.

Svein Ingebretsen i Modus Communication, sier til Mobilen.no at tjenesten nå er i drift, men at man foreløpig er på begynnerstadiet. – Så langt har vi ikke gått ut og promotert tjenesten, men vi har opprettet en Facebook-gruppe med mer informasjon, sier Ingebretsen.

Rammer brukerne
Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, lar seg ikke skremme av den nye varslingstjenesten. – Billettpengene går til å bedre kollektivtilbudet. Ruter har 60 prosent av sine inntekter fra billettsalg, mens resten er offentlige tilskudd. Det sier seg selv at om ingen betaler for billetten, så blir det ikke noe kollektivtilbud, sier Isberg.

De siste årene er også andelen snikere redusert. – Vi kjører kampanjer med et litt humoristisk tilsnitt. Vi ønsker ikke å bruke pekefinger, men vil jobbe med å skape gode holdninger. Statistikkene viser at disse kampanjene har god effekt, sier Isberg.

Facebook-gruppe
På trikkesnikernes Facebook-side kan vi lese følgende:
”Oslo Sporveier har til nå brukt 700 millioner på et billettsystem som fremdeles IKKE virker. 700 millioner! Men billettprisene raser oppover, og unge, arbeidsløse, studenter, enslige og andre med dårlig økonomi blir rammet. Passasjerene ydmykes ved nazi-lignende kontrollaksjoner hver eneste dag. Politikerne prater og prater om miljø, men tyner vanlige folk med syke priser på å reise kollektivt i byen. Hvor er logikken?”

Elekroniske porter
- Et månedskort for kollektivreiser i Oslo koster 550 kroner. Blir du tatt i kontroll kan du gjøre opp med det samme og betale 750 kroner, eller du kan ta med deg en giro på 900 kroner. Giroen må betales innen 14 dager, forteller Isberg. Hun mener det ikke er mye å spare på å være sniker. – Når vi får det elektroniske systemet på plass vil du måtte passere en port for å komme ut. Har du ikke gyldig billett vil ikke porten åpne seg. Det er det samme systemet som brukes i New York og London. Da er ikke en varslingstjeneste særlig hensiktsmessig, sier Isberg.

Men Isberg må erkjenne at det fremdeles kan ta måneder og år før dette systemet er ferdig utbygget. I mellom tiden fortsetter kontrollene, ikke bare på stasjonene, men også om bord på trikk, buss og bane.

Siler rapportene
Foreløpig gjelder varslingstjenesten bare for Oslo. Du sender en SMS med teksten KVO til 2201, og så er tjenesten aktivert. Hvert varsel du mottar koster tre kroner. For at tjenesten skal virke er du avhengig av at noen har rapportert kontrollen til Modus Communication. – Vi siler meldingene som kommer inn, slik at du ikke skal få mange varslinger om den samme kontrollen, lover Ingebretsen. Men om det er mange kontroller risikerer du å få mange varsel.

Og blir du varslet mer enn seks ganger per døgn, så er det faktisk billigere å kjøpe månedskort.


For å sette opp tjenesten gjør man følgende;
Send SMS med teksten KVO og send til 2201 så er du aktivert.
For å melde om kontroll sender du SMS med teksten KV kontroll (f.eks Grønland mot sentrum/fra sentrum eller linje 13 Skillebekk osv). I det ett medlem legger inn en kontroll hendelse vil denne automatisk publiseres til ALLE medlemmer via SMS umiddelbart, og du er informert om kontrollen.
Jo fler medlemmer som benytter tjenesten jo mer informasjon rundt kontroller foreligger til medlemmene.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen