Mobiltelefoner på vakt

Marian Gavrila and Garbriel Patulea fikk idéen til prosjektet etter å ha hørt om en alvorlig togbrann som fant sted i Frankrike. Flere menneskeliv gikk tapt i tragedien, som en direkte følge av at brannen ikke ble oppdaget av verken passasjerer eller mannskap på toget før det var for sent.

Utallige menneskeliv kunne vært spart dersom mobiltelefoner hadde hatt evnen til å registrere farlige gasser i luften rundt oss. Hvert år brenner mange mennesker inne i sitt eget hjem fordi de har glemt å skifte batteri i røykvarsleren i huset, noe som neppe ville forekommet hvis man hadde en mobil røykvarsler som ble ladet hver gang man ladet mobiltelefonen - noe de færreste glemmer.

Tanken er at sensoren skal ha et eget minne der man har forhåndslagret de gassverdiene som regnes som trygge. En annen del av sensoren vil hele tiden foreta målinger av de gjeldende verdiene i lufta, og slå høylydt alarm hvis den skulle registrere en viss grad av avvik fra de data som er lagret i minnet. Sensoren vil også kunne utvikles til å registrere andre typer gasser, for å kunne begrense antall liv som går tapt i for eksempel et biologisk terrorangrep.

Et tankekors er de aller farligste typene av gasser som brukes i slike angrep, for eksempel nervegass, er helt fri for både lukt og smak, i tillegg til å være særdeles dødelige. En mobiltelefon som vil være i stand til å oppdage slike gasser kunne dermed ha begrenset terrorfrykten betraktelig, i tillegg til å redde liv.

De to oppfinnerene håper nå at de skal kunne få til et samarbeid med de store produsentene, for å i felleskap kunne implementere disse funksjonene i fremtidige mobiltelefoner. Nokia, SE, Motorola og Siemens har allerede blitt kontaktet for å kunne få muligheten til å bidra i utviklingen av de første prototypene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen