Mobiltelefoner kan sprette

Du har sikkert opplevd å miste telefonen din i gulvet noen ganger, noe som kanskje har ført til at dekselet spretter av, du får sprekk i mobilen og at du får dårlig samvittighet eller blir irritert. Forskere har nå funnet ut at nanoteknologi kan løse disse problemene.

Ved Clemson University i Sør-Carolina har forskerne funnet ut at det kan bli mulig å lage elektronikk som spretter som en sprettball når du mister den i bakken. Løsningen tåler så mye at forskerne foreslår nanorørene til bruk i soldaters beskyttelsesutstyr, støtfangere på biler og i skosåler.

Spiralformede nanorør av karbon

For å lage produkter som både absorberer støt og kan sprette, har forskerne brukt spiralformede nanorør av karbon. Hvert nanorør er en tusenedel av tykkelsen til et menneskehår. Nanorørene kan brukes som underlag til elektroniske komponenter for å lage for eksempel mobiltelefoner. Årsaken er at de kan lede strøm eller fungere som halvledere.

Slike støtabsorberende spiral-nanorør har blitt foreslått tidligere, men forskerne mener deres metode er unik, siden spiral-nanorørene kan lages i ett enkelt steg ved å bruke en proprietær hydrokarbon-katalysator-miks.

– Tidligere har det ikke vært mulig å lage materiale på denne måten til en fornufrig pris. Med vår nye metode kan det skaleres opp til industrielt nivå, sier Apparao Rao, som er professor i fysikk og leder av forskningslaget, til Sciencedaily.com.

Forskningslaget har testet hvor mye spiral-nanorør tåler i forhold til rette nanorør ved å slippe en kule av rustfritt stål på ett lag av hver løsning. Mens de rette nanorørene ikke klarte seg, gjennopprettet spiralrørene seg til sin orginale form.

(Kilder: Sciencedaily.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen