(Bilde: iStockphoto / 11902993)

Stor undersøkelse: Ikke kreft av mobil

Nordiske strålevernmyndigheter med samme konklusjon som norsk ekspertgruppe.

For rundt ett år siden konkluderte en norsk ekspertgruppe med at det ikke finnes holdepunkter for å si at mobilbruk gir økt risiko for kreft

Nå får de støtte fra strålevernmyndighetene i alle de andre nordiske landene, skriver Statens Strålevern i en pressemelding.

Nordiske strålevernmyndigheter har gått gjennom den samlede vitenskapelige forskningen som foreligger på området, og konklusjonen er at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å si at strålingen rundt mobiltelefoner eller annet sendeutstyr gir helseskader.

Eksponeringen fra trådløse nettverk og basestasjoner er så svak at det ikke er noen grunn til å gjøre noe for å redusere eksponeringen ytterligere.

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.
Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.

Har forsket i 20 år

Nesten hele befolkningen bruker nå mobiltelefon, og strålevernmyndighetene følger derfor nøye med på forskningen på om dette kan ha betydning for folkehelsen.

– Forskningen knyttet til mobilbruk har pågått i snart 20 år. Så langt er det ikke noen indikasjoner på at personer som har brukt mobiltelefon i mange år er mer utsatt enn andre, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.

El-overfølsomme kjenner ikke forskjell

Mange mener å føle ubehag når de blir utsatt for stråling fra mobil eller trådløse nettverk, men forskningen viser at dette høyst sannsynlig dreier seg om en såkalt «noceboeffekt». I fjor oppsummerte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten resultatene av 21 ulike studier i en såkalt metaanalyse. 

Analysen viser at de el-overfølsomme ikke klarer å skille mellom når de er eksponert for et elektromagnetisk felt og når de ikke er det. Vel å merke når de ikke vet om strålingen er skrudd av eller på.

Les mer om det her: Ingen klarer å kjenne mobilstråling

All usikkerheten og alle mytene rundt mobilstråling fikk Post- og teletilsynet og Statens Strålevern til å i sommer lage en brosjyre for å informere om hva stråling fra elektronisk kommunikasjon innebærer. 

– Blir du varm på øret når du bruker mobilen, kommer det ikke av stråling, men av varme fra batteriet og elektronikken i telefonen, slås det fast i brosjyren.

Her kan du lese mer om brosjyren om mobilstråling, og laste den ned »

I brosjyren går det frem at en mobilbasestasjon som står 50 meter unna "stråler" med en effekt som tilsvarer 5 promille (tusendeler) av grenseverdien – det vil si de øvre verdiene som er satt av den internasjonale strålevernorganisasjonen. En mobiltelefon som holdes mot hodet leverer 10-95 prosent av grenseverdien.

Det betyr at når noen er redd for strålingen fra basestasjoner, er denne faktisk ganske ubetydelig i forhold til strålingen fra en mobiltelefon som sender med full effekt.

Alle telefoner som selges i Norge skal være tydelig merket med såkalt SAR-verdi, som viser hvordan kroppen absorberer energi fra et elektromagnetisk felt. 

Fortsatt usikker?
Her kan du selv sjekke hvor mye din mobil stråler

Kommentarer (119)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen