Test

Mobiltelefonenes sveitserkniv

Testresultater

HTC S730

Positive ting Raske nettforbindelser, forbedret brukergrensesnitt, bra tastatur, et hav av funksjoner
Negative ting Litt stor, mangler FM-radio, trekker en del strøm.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

HTC S730

Positive ting Raske nettforbindelser, forbedret brukergrensesnitt, bra tastatur, et hav av funksjoner
Negative ting Litt stor, mangler FM-radio, trekker en del strøm.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Som alle andre HTC-mobiler er også S730 en mobiltelefon med operativsystem fra Microsoft. I dette tilfellet dreier det seg om ”Windows Mobile 6.0 Smartphone Edition”. Det vil si at dette er en variant uten trykkfølsom skjerm, og med noe enklere programvare enn på de mer PDA-liknende telefonene som HTC Touch eller TyTN. 


Les også:
-
HTC Touch Dual – Utfordrer iPhone
- HTCs nye GPS-lekkerbisken
- HTC gir Google sin beste mobil


Enkel å bruke
Men ytelsesmessig er S730 på ingen måte noen sinke. Her har du en stor og god skjerm (240x320 punkter), fullt tastatur, kjappe nettforbindelser og tilgang til e-post og Windows Live. Men avanserte funksjoner til tross – vi setter pris på at S730 fremdeles er en mobiltelefon det er enkelt å bruke. 

Som mobiltelefon er S730 en funksjonell 3G-mobil. Har du en kontakt lagret på din mobil (eller på en Exchange-server) så holder det at du taster inn noen bokstaver på mobiltastaturet. En liste med personer som passer til bokstavene dukker opp på skjermen. Jo flere bokstaver du slår inn, dess kortere blir listen. Så kan du markere navnet til vedkommende og trykke grønn knapp for å ringe, eller du kan velge å sende ulike typer meldinger. 

Forbedret grensesnitt
Første gang vi prøvekjørte S730 hadde den de samme menyene som forløperen S710. Den endelige versjonen som vi nå har testet er ikke bare mer stabil, men den har også fått en helt ny forside i brukergrensesnittet. Her har du enkel tilgang til programmer, værvarsel, viktige kontakter og annen informasjon. Utseendemessig minner det mye om det vi ser på HTC Touch.

Her finnes også en søkefunksjon som enkelt lar deg hente opp innhold fra mobilen. 

Blygrå
Men designen er ikke endret siden den første lanseringen. Det betyr at S730 er en del tykkere og tyngre enn sin lillebror uten 3G. Prosessoren er en 400 MHz Qualcomm-prosessor. Den er omtrent dobbelt så rask som forløperen i S710. Fargen er fremdeles grå og kjedelig, uten de detaljene som gjorde S710 til en pen mobiltelefon. 

HTC kaller det våpenmetall-grå. Vi synes det minner mer om bly.

S730 har dobbelt så mye internminne (ROM), noe som gjør at det skal mer til før du opplever at telefonen blir treg eller henger seg på grunn av problemer med minnehåndteringen. 

Surf
S730 har Google Maps, men ikke innbygget GPS, slik vi har sett på en del andre HTC-modeller. Med HTC S730kan du surfe lynraskt på 3G-nett med HSDPA (kalles også Super-3G eller Turbo-3G), eller du kan koble deg til et trådløst nett og surfe med den hastigheten dette nettet gir. Det betyr også at du ikke trenger et ekstra PC-kort for å surfe på mobilnettet med PC-en.

Telefonens tastatur er greit å skrive på, selv om det selvsagt ikke kan sammenliknes med å skrive på en laptop. Til det blir knappene for små og stive. Æøå finnes på tastaturet, men krever at du trykker på en kontrolltast i tillegg til den nordiske bokstaven.

Å sette opp HTC S730 til å virke med e-post er lilke enkelt som om du gjør det på en PC. Det er heller ikke vanskelig å finne trådløse nett og konfigurere tilkobling med passord eller liknende. Skal du bruke en Exchange-server kan det hende du må ha hjelp av den som drifter serveren til å installere sertifikat på mobilen. 

Proffmobil
For den som skal kjøpe inn flere mobiltelefoner til en bedrift eller organisasjon er S730 et godt valg av flere grunner. I tillegg til at den enkelte kan få tilgang til bedriftens server fra mobilen, så kan også IT-ansvarlig enkelt konfigurere en eller flere mobiltelefoner via såkalte ”device management”-løsninger. 

S730 er skreddersydd for denne type bruk, der IT-ansvarlig kan sette sikkerhetsnivå, ta backup, installere tilleggsprogrammer eller slette telefonen dersom den blir stjålet eller mistet. 

Underholdning
For deg som sluttbruker er det kanskje like viktig at den fungerer som mobiltelefon, meldingsterminal, musikkspiller, videofremviser og kamera. Siden dette er Microsoft-mobiler vil de fungere som portable mediespillere som kan synkroniseres automatisk mot en Windows-PC. Det betyr at du får med deg musikken din, podcast eller annet innhold du måtte ønske kopiert til mobilen. Som andre Windows-mobiler kan S730 åpne og lese Office-dokumenter.

Telefonen ligger godt i hånden, og tastene er greie. Som tidligere lades mobilen via USB-inngangen, som også er tilkoblingspunkt for det medfølgende håndfrisettet. Her savner vi overgang til 3,5mm audio, selv om det er mulig å klare seg med ørepluggene som følger med. Vi har også brukt mobiltelefonen med A2DP-hodesett (trådløs stereo over Bluetooth) med godt resultat. 

Kamera
Kameraet tar bi8lder med 2 megapiksler oppløsning. Det er på ingen måte på høyde med et tradisjonelt digitalkamera, men holder til å samle minner på mobilen eller dokumentere trafikkuhell osv.

Alt i alt er vi svært godt fornøyde med denne mobiltelefonen, til tross for at HTC ikke har utnyttet mulighetene det innbygde grafikkortet byr på til fulle. Men det kan komme i neste software-oppdatering.

Vi synes nok at S730 er i største laget, selv om den fremdeles er mindre enn for eksempel HTC TyTNII. Den bruker også en del strøm, så med jevnlig bruk må den lades fire til fem ganger i uken. Du kan imidlertid godt lade den via USB-porten på en PC.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen