Test

Mobiltelefon med GPS og qwerty-tastatur

Testresultater

HP hw6515

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3

Testresultater

HP hw6515

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3

Ideen med tastatur på en PDA er på ingen måte ny, og i dette tilfellet har HP valgt en løsning som er til forveksling lik den vi finner på Palm Treo 650. Men knappene på HP 6515 er mindre og hardere, og operativsystemet er heller ikke bygget med tanke på at dette tastaturet skal være ditt viktigste brukergrensesnitt. Skrivingen går like vel greit, selv om det blir mest tommeltasting.

Kvadratisk skjerm
Oppløsningen på skjermen er 240x240 punkter. Den kvadratiske skjermen har med andre ord lavere oppløsning enn flere av konkurrentene, hvilket er litt skuffende. Vi hadde håpet at en ny business-Ipac skulle få flere punkter – ikke færre enn forgjengeren. Skjermformatet gjør også at ikke alle applikasjoner skrevet for PPC kan kjøres på denne mobilen.

På HP 6515 brukes operativsystemet Pocket PC 2003 SE. Trolig ville HP tjent på å utsette lanseringen til de fikk med seg versjon 5.0. PPC 2003 krever jevnlig lading. Hvis ikke forsvinner all informasjon du har lagret i mobilen.

GPS
HP6515 har innbygget GPS, og leveres med programvare fra TomTom. Til programmet følger ett fritt valgt by-kart, og skal du utenbys må du kjøpe flere kart selv.

Selve tanken med GPS i mobiltelefonen er besnærende, og det er lett å tenke seg muligheten for å kombinere GPS med mobile tjenester. Her er det imidlertid ikke lagt opp til dette. GPS-enheten gir mulighet for navigasjon, men er ikke integrert i mobiltelefonfunksjonaliteten.

6515 har EDGE, men ikke GPRS eller WLAN. Vi har testet med et WLAN-kort fra SanDisk i telefonens SD-port, men dette virket heller dårlig. Gjentatte forsøk på å sette opp WLAN endte bare med frustrasjon. HP hevder WLAN-kortet er kompatibelt, med selv med nye drivere nektet løsningen å fungere. Noe annet er det at SD-porten sitter på siden av telefonen. Med WLAN-kortet stikkende ut så det hele lite elegant ut.

Skurring
Lydkvaliteten i HP6515 er heller ikke imponerende. Som høyttalende telefon skjemmes HP6515 av en metallisk skurring, og de vi snakker med ga raskt tilbakemelding om at lydbildet i den andre enden av linjen heller ikke var det beste. Brukt som håndholdt eller med medfølgende håndfrisett fungerte telefonen bedre.

Kameraet på 1,3 megapiksler er en skuffelse. Fotografering med HP6515 krever gode lysforhold, noe som ikke er spesielt for denne modellen. Men selv med relativt godt lys får vi kornete bilder med fargestikk og støy. HP6515 erstatter definitivt ikke ditt tradisjonelle stillbildekamera.

Messenger
HP kaller selv 6515 for en ”mobile messenger”. Så er den da også godt egnet til dette formålet. Her minner den mye om RIMs Blackberry, og tastaturet kommer unektelig godt med når du skal skrive meldinger. Telefonen har også god e-postleser, selv om vi altså kunne ønsket oss en litt høyere skjermoppløsning til dette formålet.

Prosessoren på 6515 yter 321 Mhz, og skal i utgangspunktet være sterk nok til å takle Skype-telefoni (forutsetter at du laster ned Skype-applikasjonen og har WLAN-kort som virker).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen