TEST: Mobilt bredbånd - Del 2
Test

Mobilt bredbånd - Del 2


Vis kartet i fullskjerm

Antall målepunkt: 27
Vant antall målepunkt:

Telenor: 17

Netcom: 10
Ice: 6

Begrep:
Byte og bit er angivelser for datamengder. En bit er en liten bit informasjon, og en bit kan være enten null eller en. En byte består av åtte bit og kan dermed representere mer komplekse ting enn en bit. Nedlastingshastighet måles oftest i megabit eller kilobit per sekund. Megabyte og kilobyte må man altså dele tallene i denne testen på 8 for å komme frem til.

Mbps = Megabit per sekund
kbps = Kilobit per sekund
Mb/s = Megabit per sekund
MB/s = Megabyte per sekund
kB/s = Kilobyte per sekund
kb/s = Kilobit per sekund
1 GB = 1024 MB
1 MB = 1024 kB
1 kB = 1024 B

Dersom du har surfet med mobilt bredbånd vet du at hastighet og dekning er et viktig tema. Plutselig stopper musikken fra Spotify eller WiMP, eller kanskje det går så sakte at nettavisen du forsøker å lese ikke kommer opp.

Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet for å få et inntrykk av hva man kan forvente av en slik linje, og forskjellene er store. Enkelte steder er mobilt bredbånd betydelig raskere enn kabelen i veggen, mens det andre steder er så tregt at det grenser til ubrukelig.

De største operatørene

Punktene vi har testet ser du i kartet til høyre på siden. Detaljene for hvert punkt finner du i de påfølgende sidene.

Slik har vi testet

Testen har foregått ved at vi kobler opp mot internett med operatørene etter tur. For hver gang tar vi hastighetsmålinger opp mot nettstedet speedtest.net.

Enkelte steder har opplevelsen vært svært ustabil. Der har vi tatt flere målinger for å forsøke å få et inntrykk av gjennomsnittet på stedet.

I tillegg til hastighetstesten har vi forsøkt praktisk bruk. Det innebærer surfing på vanlige nettsider, bruk av musikktjenester som Spotify og WiMP, og videotjenesten YouTube.

Vinneren er... Telenor!

Dette har fungert i svært ulik grad de forskjellige stedene vi har testet, og etter å ha testet nesten 30 forskjellige punkter står Telenor igjen som det mest solide alternativet. Telenor var raskest og mest stabilt på 17 av punktene vi har målt.

Det innebærer at Telenor ga den klart beste opplevelsen med de tyngste nettmediene som Spotify og Youtube på mange steder. Telenor var også helt alene om å ha skikkelig dekning på flere steder i testen.

NetCom kommer inn på en annenplass, med seire på ti av stedene. Ice var raskest på seks målepunkter.

Sjekk din by:

Litt urettferdig

Det er likevel flere faktorer som kommer inn her. Netcom skryter mye av hastighet om dagen. Ut fra våre målinger ser vi at de ikke nødvendigvis har så gode hastigheter i 3G-nettet sitt. Der de likevel har sine ord i behold er for 4G-nettet sitt.

NetComs 4G-dekning er ikke spesielt god ennå, og den er konsentrert rundt Norges største byer. Der vi finner den er det likevel ekstremt rask, og den ser ut til å være et godt alternativ til fastmontert bredbånd som ADSL og kabel på iallfall to av stedene vi testet den.

I testen landet vi svært ofte rundt 2 Mbps på målingene, mens vi med 4G oppnådde mellom 15 og 20 ganger så høye hastigheter i Oslo og Trondheim. I Bergen var hastighetene noe lavere, men det er viktig å få med at 4G-testene utenfor Oslo ble utført før tjenesten var offisielt lansert på stedene.

For Ice sin del er nok denne målingen litt ufordelaktig, ettersom de lever av å tilby internett midt oppå fjellet, og langt til havs. Vår test er utført der vi har kommet oss uten å ta båt eller ski fatt.

EDGE og utbygging

Noe som peker seg ut i testen er at utstyret ofte har varslet dekning på den gamle 2G-standarden EDGE, uten at vi faktisk har fått kontakt med internett. Vi er usikre på hva dette betyr, men konstaterer at vi i alle tilfeller har fått betydelig bedre tilkobling fra konkurrenter der dette har skjedd.

Samtlige operatører driver i disse dager en storstilt utbygging av kapasitet. Denne beskjeden fikk vi fra alle involverte da vi fikk låne utstyr. Ettersom alle tre er midt i en oppgraderingsprosess mener vi likevel ikke at testen bør bli for urettferdig.

Utbygging og oppgradering er uansett en kontinuerlig prosess i moderne telenett.

Hele testen

Testen finner du i sin helhet, inndelt i områder, på de påfølgende sidene. Lurer du på hvilken operatør som har best utstyr finner du svaret på det i Del 1 – Norges beste 3G-modem.

Pris, tjenester og innhold blir del 3, og kommer i neste uke.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen