Mobilstråling kan gi spyttkjertelkreft

Det er en gruppe israelske forskere ved Tel Aviv University som mener å ha funnet sammenhengen, skriver BBC News.

I sin studie så forskerne på 500 israelere som har utviklet kreftsykdommen, og sammenliknet deres telefonvaner med 1.300 friske kontrollpersoner.
Det viste seg at de som brukte mobilen flere timer om dagen og mot samme side av hodet, hadde en 50 prosent større sjanse til å utvikle kreftformen. 

Mobilbrukere fra landsbygden ser ut til å ha høyere risiko for å utvikle krefttypen enn byboere. Det mener forskerne kommer av større avstand og svakere signaler, som kompenseres med høyere stråling. Sammenhengen var likevel for svak til å dra noen endelig konklusjon.

Diskusjonen om kreftfare og mobilbruk er gammel, og ekspertene kommer ikke til enighet. Kommer det én studie som påviser sammenheng mellom kreft og mobilbruk, varer det ikke lenge før en annen studie kommer til motsatt konklusjon. 

Det hjelper lite for folks frykt for mobilstråling. For halvannet år siden gjorde vi en undersøkelse blant våre lesere, og det viste seg at hele seks av ti var bekymret for risikoen ved mobilstråling. 

Mobilstrålig måles i SAR, jo høyere verdi, jo mer stråler mobilen. Høyeste tillate verdi er 2,0. Ønsker du å sjekke SAR-verdien på din egen telefon har tyske Bundesamt für Strahlenschutz en omfattende oversikt.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen