Test

Mobilspill til helgen

Mengden mobilspill til de forskjellige plattformene er stadig tiltakende, og denne helgen har vi valgt å se på noen av dem. Vi har plukket en håndfull spill til noen av de største mobile plattformene.

Terningkastet gis etter ren underholdningsverdi. Grafikk og historie er ting som tradisjonelt er viktige faktorer i spill, men på mobil er det som regel snakk om å kverke de fem minuttene man plutselig har til overs.

Dermed er det viktigere at man kan komme fort i gang og at spillmekanikken fungerer tilfredsstillende på dingsen man bruker.

Alle spillene vi har valgt er tilgjengelige i gratis versjoner. Noen av dem har også betalte fullversjoner som kan kjøpes gjennom programbutikkene til hver enkelt plattform.

Iphone

Skybound

Dette spillet er forsåvidt en ny vri på et gammelt tema. Man starter på gatenivå i en anonym by, og man skal sørge for at en kule finner veien så langt oppover som mulig. For å dytte kulen oppover trenger man skyer.

Disse tegnes ved at spilleren trekker fingeren over skjermen. Skyene varer ikke spesielt lenge av gangen så man må hele tiden tegne nye. Underveis støter man på hindringer, hovedsaklig i form av betonghyller. Om kulen treffer disse blir den blytung, og hopper dermed ikke særlig langt når den treffer skyene.

Tilsvarende støter man også på ballonger med hjelp underveis. Noen gir ekstra liv mens andre gir kulen voldsom fart oppover. Spillet holder oversikt over høyden etter hvert som man ferdes oppover i terrenget. Spillet går kun en vei - oppover. Dersom kulen treffer bunnen av skjermen dør man.

Spillet er tilgjengelig i en Lite-utgave og i en fullversjon som for tiden koster 6 kroner. Svært godt tidsfordriv, selv om vi har sett liknende konsepter mange ganger før.

Skabooki

Et klassisk tenkespill på linje med klassikerne Lemmings og The Incredible Machine. Målet er å hjelpe voodoo-dukken Skabooki tilbake til sin eier.

I hvert brett står dukken, som forøvrig likner mistenkelig på Sackboy fra Little Big Planet, på en haug blokker. Noen av disse er utstyrt med piler til høyre og venstre. Om Skabooki lander på en av disse pilblokkene beveger han seg i den retningen pilen går.

Målet er å lede dukken til et stearinlys. Blokkene han beveger seg på fins i mange farger, og man kan sprenge blokker der tre eller fler av samme farge henger sammen. Når man tar bort blokker vil blokkene over danne nye formasjoner etter hvert som de faller.

I noen brett fins flere stearinlys, eller utganger for den saks skyld. Dermed er utfordringen både å finne ut av hvilke blokker man skal fjerne for at figuren skal gå i riktig retning. Hvilken retning som er riktig er også en del av utfordringen på brett med flere utganger, ettersom det ikke nødvendigvis er mulig å nå alle.

Skabooki er tilgjengelig i gratis reklamefinansiert utgave og i en mer omfattende fullversjon som koster 11 kroner. I gratisutgaven følger det med 100 brett som alle tar fra få sekunder til flere minutter å løse, avhengig av vanskelighetsgrad. Absolutt verdt et forsøk om man liker denne typen spill.

Symbian S60

Quick Blocks

Som navnet antyder dreier det seg om et kjapt og enkelt spill som starter fort og ikke har spesielt infløkte regler.

I Quick Blocks skal man styre en kube med fingertuppen. I starten er det bare en kube til på skjermen, og den beveger seg sakte.

Planen er å unngå kubene som beveger seg over skjermen lengst mulig. De, eh, onde kubene beveger seg gradvis raskere og får etter hvert avkom som man også må styre unna.

Til slutt dør man uunngåelig i kubeinfiserte farvann. Det kan virke som om hovedpoenget med dette spillet er å flytte poengsummene oppover. Greit tidsfordriv, men heller ikke mer.

Spillet er gratisvare og kan lastes ned fra My-symbian.com.

Android

Farmfrenzy Lite

Kom deg ut av byen fra all stress og mas, og få deg en liten bondegård. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men det er sjelden vi bruker så mye tid på toalettet som med Farmfenzy som selskap.

Ikke ulikt bondelivet i virkeligheten, er det om å gjøre å holde dyrene i live, tjene penger og kjøpe flere dyr av forskjellige arter. Du kan blant annet selge egg, eggepulver, ferdigbakte muffins og ull. De eneste fiendene er bjørner som faller ned fra himmelen og prøver å drepe dyrene dine ved å tråkke på dem. 

Du begynner enkelt og greit med ender, og du selger eggene for å tjene penger. Deretter kan du kjøpe en "powdery mill" som lager eggepulver av eggene, og etter hvert også bakeri som baker muffins av dem. Etter hver kan du kjøpe deg sauer, kyr, bikkjer (som skremmer bort bjørner) og katter (som hjelper deg å samle inn produktene).

Farmfrenzy er kanskje ikke direkte spennende, men det er underholdende og... trivelig. 

Du kan laste ned Farmfrenzy ved å søke etter spillnavnet i Android Market på telefonen din. I norske Android-telefoner får du imidlertid bare lastet ned gratis programvare, noe som vil si at du må nøye deg med Lite-versjonen som har begrenset antall levels.

Java

Akira Hero

Savner du Super Mario Bros til 8 bits Nintendo? Kanskje helten Akira kan tilfredsstille Nintendo-nostalgien. 

Dette er nemlig et todimensjonalt spill der du går mot høyre, hopper på skapninger med skall, flygende skapninger og skapninger som kan skyte. Eller du kan hoppe over eller gå under skapningene, dersom du er i det empatiske hjørnet.

Akira Hero ser ikke ut som Super Mario, skalldyrene sklir ikke veggimellom og vi savner rør med skytende blomster - og ikke minst musikken. Vi reagerer også på at bakgrunnen er svært uryddig i forhold til de ukompliserte bakgrunnene i Super Mario. Akira Hero føles likevel som Super Mario.

Du går med tastene 4 og 6, du hopper med 2-tallet og du hopper fremover og bakover ved å bruke tastene 1 og 3. Det beste av alt er at du kan holde inne 6 for å gå fremover samtidig som du trykker 2 for å hoppe. Trykker du kjapt på 2-tasten gjør du et lite hopp og trykker du lenge hopper du høyt.

Når du får dette inn i fingrene, fungerer spillet utmerket. Du har imidlertid bare tre liv før du må begynne på nytt fra starten av brettet. Det gjør at spillet kan bli frustrerende. Ikke la det gå ut over mobilen din. Det er ikke dens feil!

Akira Hero kan lastes ned på getjar.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen