Mobilspill for 26 milliarder

– Flere vil ta i bruk mobilspill enn dem som bruker pcer og spillkonsoller, sier Tuong Huy Nguyen hos Gartner.

Han mener mobilspill vil få større omsetning enn mobil-tv og mobilporno, men mindre enn mobilmusikk.

Gartners prognose gjelder ikke bare spil som lastes ned over mobilnettet, men også forhåndsinstallerte spill, spill som kjøpes på minnebrikker og spill som lastes ned offline.

Usikkerhet om nordiske tall

Det finnes ingen eksakte tall på omsetningen av mobilspill i Norden, men teleanalytiker John Strand beregner at den utgjør 10-15 prosent av omsetningen av mobilt innhold generelt.

– Mobilt innhold omsetter for rundt 1 milliard i Norge, 700 millioner i Finland og 400 millioner i både Finland og Sverige, totalt 2,5 milliarder kroner. Det skulle bety at mobilspill omsetter for et sted mellom 250 og 400 millioner i Norden, sier Strand.

Norsk forretningsmodell

Inntektsdeling mellom mobiloperatører og innholdsleverandører er blitt en stadig viktigere del av verdikjeden i mobilspill. Bransjebetegnelsen for dette er Content Provider Access (CPA), enn modell som først ble utviklet og slo an i Norge.

– Dette har vært en gradvis prosess, men vi ser nå at operatører som tradisjonelt har vært skeptiske til å åpne sine nett for innholdsleverandører blir med fordi de ser at de tjener på det, heter det i Gartner-rapporten.

Etter hvert som operatørene har løsnet på sin kontroll over mobilnettene, har også innholdsleverandørene blitt mer aktiv på markedsføring av innhold som mobilspill, noe som har gitt økt omsetning.

Kulturvariasjoner

Gartner beregner at det blir omsatt mobilspill for ni milliarder kroner i Vest-Europa i år. En spørreundersøkelse analyseselskapet nylig gjorde, viste at ti prosent av mobilkundene hadde brukt mobilspill og lastet ned spill minst én gang i måneden.

Det er store kulturvariasjoner hva gjelder populariteten til mobilspill. I Tyskland er strategispill og spørrekonkurransespill mest populære, mens det i Storbritannia går mer i sport og tankekrevende puslespill.

Fire av fem mobilkunder som laster ned spill foretrekker å gjøre det fra operatørens portal, viser undersøkelsen.

– Likevel er ikke mobilspill blant operatørenes fremste prioritet, de satser mer på mobil-tv og musikk,, sier Jessica Ekholm hos Garnter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen