Mobilselskapene svindles for millioner

Det er Aftenpostens fredagsbilag A-magasinet som i dag forteller historien om norske mobilkunder som har blitt svindlet for millioner av kroner av utenlandske kriminelle.

Svindelen foregår ved at det opprettes falske mobilabonnementer i uvitende menneskers navn. Idet et slikt abonnement er aktivt og SIM-kortet utlevert til kjeltringene, starter en intens bruk av abonnementet.

Målet er å bruke mest mulig penger før svindelen oppdages.

Ukjent pengestrøm

Det er usikkert hva som så skjer, og man vet foreløpig ikke hvordan ligaen i siste instans får slått kloa i pengene.

Men mønsteret er ofte det samme: Det falske abonnementet misbrukes i et land utenfor Norge, for eksempel Hellas. Derfra begynner abonnenten tilsynelatende å ringe kontinuerlig til ulike telefonnummer på stillehavsøyer. I realiteten er det kjeltringene som står bak samtalene.

Ifølge Tore Sande i advokatfirmaet Legalteam DA, har man flere teorier på hvordan slikt misbruk av norske mobilabonnementer kan resultere i kontanter i nevene på de kriminelle.

– Kanskje kontrollerer de kriminelle nettverkene teleoperatører i Stillehavet. Men sannsynligvis har de bare kjøpt spesialtakserte nummerserier hos disse operatørene, nøyaktig slik det også finnes noen nummer som er dyre å ringe i Norge, sier Sande til A-magasinet.

Usynlige lovbrudd

Ifølge A-magasinet er mye av denne svindelvirksomheten usynlig, noe som skyldes at mobiloperatørene for det meste ikke anmelder episodene.

I en pågående sak i Stavanger er det gjort unntak: Her er svindelen anmeldt og de første arrestasjonene foretatt.

Det er uvisst hvor mye norske mobilselskaper taper på slik svindel, men mye tyder på at det dreier seg om flere millioner kroner i året.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen