Mobilregning endte på 30 000 kroner

Mobilregning endte på 30 000 kroner

Annonsør­innhold
Les hele saken »
En ansatt ved IT-firmaet på Itema ga sjefen sin sjokk nylig. Da Jostein Bjørkøy som leder selskapet så mobilregningen til medarbeideren var summen på nesten 30 000 kroner. Den ansatte skal nemlig ha lastet ned hele 3 191 megabyte data i løpet av en måned, skriver Dagens IT.

Les også:

- 300 siders mobilregning
- Denne mobilregningen vil du ikke ha
- Fikk sparken etter 38.000 SMS på én måned

Litt over gjennomsnittet

Som de fleste andre i selskapet har han brukt mobilen til å lese e-post og wap-sider. Gjennomsnittsbruken blant de ansatte er rundt fem megabyte i måneden. Den ansatte har i perioden derfor lastet ned over 600 ganger mer data enn vanlig.

Bjørkøy stoler på at den ansatte ikke har brukt mobilen til annet og vet samtidig at mobilen ikke er brukt utenfor Norges grenser.

Mobiloperatøren Ventelo forklarer at dette er reell bruk, selv om han skjønner at kunden er fortvilet. Bjørkøy har innsett at han må betale fakturaen, men lurer på hvordan dette kan skje, spesielt siden den ansatte, som er utdannet sivilingeniør, ikke har vært klart over at dataene er lastet ned.

Feil konfigurasjon

HTC, som har levert telefonen til den ansatte, storselgeren HTC 710, ser på det som svært lite sannsynlig at mobilen kan ha hengt seg opp og repetert sending av data i så store mengder. En 2G-telefon som HTC 710 vil bruke enormt med tid på å laste ned 3,2 gigabyte med data.

Mobilprodusenten spekulerer i hvorvidt IT-konsulenten ikke har konfigurert eventuelle push-mail-løsninger riktig, og har valgt å laste ned hele mailer til telefonen. En annen forklaring HTC har på problemet kan være at konsulenten har brukt mobilen som modem til PC, noe som gjør det fullt mulig å laste ned så store datamengder.

Advarer mot databruk

Både HTC og Ventelo advarer brukerne mot å bruke mobilen ukritisk opp mot nettet. Datakostnadene løper raskt og enkelte typer nedlastinger kan generere store mengder trafikk. Telenor er også blant de som advarer mot dette.

- Vi har de siste tre årene advart kundene mot å bruke mobilen til datatjenester uten å sette seg godt inn i kostnadene. Vi ønsker ikke at kundene våre skal få slike sjokkregninger, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor, til Dagens IT.

Denne saken faller godt inn i mønsteret med store mobilregninger om dagen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen