Smartmobiler snart rekordbillig
(Bilde: Kostenko Maxim /Shutterstock)

Smartmobiler snart rekordbillig

ARM venter at prisen for en smartmobil vil treffe 20 dollar i løpet av året.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Slik har prisutviklingen vært for de rimeligste smarttelefonene.
Slik har prisutviklingen vært for de rimeligste smarttelefonene.Foto: ARM

At mobilteknologi synker i pris er ingen nyhet. Det er årevis siden de første ulåste telefonene til hundre, eller to hundre, kroner dukket opp hos norske mobilforhandlere. Nå er det smarttelefonenes tur til å bli veldig billige.

ARM driver med prosessordesign for mobile enheter. Med unntak av Intels Atom-varianter, er det ARMs prosessordesign, eller en variant av dem, som står i så godt som alle mobile systembrikker på markedet. Selskapet varsler nå at de første smartmobilene med en Cortex A5-prosessor vil krype under 20 dollar i utsalgspris innen året er omme. Det betyr berøringsskjerm og apper for 120 kroner.

Kostet tre ganger så mye i fjor

ARM oppgir at den rimeligste smarttelefonen under mobilmessen Mobile World Congress i fjor, var en Lenovo-modell, som kostet 60 dollar, eller 360 kroner. I oktober hadde prisen sunket til 35 dollar, mens den nå er nede i fra 28 dollar. Velger man en Firefox-telefon med mindre arbeidsminne kommer man ned i 25 dollar. I løpet av de neste månedene vil altså prisen barberes med ytterligere fem dollar.

Prosessorutviklerne i ARM mener likevel at rene produksjonskostnader mest sannsynlig vil bremse prisnedgangen ved 20 dollar.

Prisnedgangen ventes å drive utbredelsen av rimelige smarttelefoner. Innen 2018 skal det være godt over en milliard enkle smarttelefoner på markedet.

Dermed fortsetter smarttelefoner med enkel nettilgang og appmuligheter å bli tilgjengelige for stadig større brukergrupper, også i økonomisk svake markeder.

Les også: Smarttelefonsalget øker, mobilprisene faller

(Kilde: anandtech.com)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen