GUIDE: "Mobilpraten" Ta "mobilpraten" med barna dine

Guide "Mobilpraten"

(Bilde: iStockPhoto)

Ta "mobilpraten" med barna dine

Her er noen regler som bør gjelde når barn bruker mobilen.

Mobilkamera på godt og vondt

Dagens mobilkameraer er såpass gode at de omtrent kan sammenlignes med et kompaktkamera fra noen år tilbake. Mange ser det som en stor fordel å ha et brukbart kamera så lett tilgjengelig – i lommen – til enhver tid. Barn får også dette mektige verktøyet når de begynner å bruke en mobiltelefon, uten å kanskje helt vite hvordan det bør brukes.

Å ta bilder kan være en herlig kilde til inspirasjon. For mange barn kan fotografi være en kraftfull måte å uttrykke seg på, og den første gnisten av dette får "Generasjon Z" med mobilkameraet sitt. Mobilbilder kan dessverre også brukes til mobbing eller utpressing, eller uautorisert publisering på nettet.

  • Fortell ungdommen din at mobilkameraet ikke nødvendigvis bare er et fancy leketøy; Alle bilder som publiseres på Facebook må være godkjent av personen du har tatt bilde av. Det samme gjelder om du viser frem mobilbildene dine til halve fotballaget eller på klassetur.
  • Understrek hvor viktig det er å ikke ta nakenbilder eller andre bilder med mobilkameraet som kan virke støtende, eller som setter deg i en sårbar situasjon. Alt som havner på Internett kan lagres av noen, og dessuten kan publikum fort blir noen andre enn sommerflørten din fra leirskolen.

Hopp til: Velg abonnement/kontantkortSosiale medier og SMS-mobbingKamerabruk og kommunikasjon

Kommunikasjon er nøkkelen

Tidlig krøkes?
Tidlig krøkes?Foto: iStockPhoto

Mobiltelefonen kan være et uhyre mektig kommunikasjonsverktøy, men også i stadig økende grad vår foretrukne underholdningsdings. En smartmobil, i motsetning til en 8-9 år gammel mobil, er kanskje først og fremst enkel tilgang til Internett, et ganske greit kamera og et stor utvalg med apper. Det er klart at ungdom og barn også vil leke med mobiltelefonen, når selv voksne knapt klarer å legge den fra seg verken ved middagsbordet eller foran TV-en.

Bruk Hue-kampanjen har et veldig fint punkt i sin oversikt om trygg mobilbruk:

"Lær av barna. Ikke vær redd for at barna kan mer enn deg, men bruk heller barnets kompetanse til å lære noe selv."

Bruker du denne veiledningen når du skal ta mobilpraten med dine barn, kan du neppe trå helt feil. Med en dose ydmykhet og et snev av respekt for ungdommens egne tanker rundt det å bruke mobilen, kan det fort være dere kommer frem til en løsning som fungerer for begge parter. Og hvem vet? Kanskje blir du blant de første i foreldregenerasjonen til å få vite om den neste store landeplagen i mobilspillverdenen, etter at datteren din har vist deg det på mobilen sin.

Les også: – Dette barneabonnementet passer ikke for barn

(Kilder: Barnevakten.no, Bruk Hue-kampanjen, Telenor, Brønnøysundregisteret)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen