GUIDE: "Mobilpraten" Ta "mobilpraten" med barna dine

Guide "Mobilpraten"

(Bilde: iStockPhoto)

Ta "mobilpraten" med barna dine

Her er noen regler som bør gjelde når barn bruker mobilen.

Sosiale medier og SMS-mobbing

Veldig mange ungdommer er aktive i sosiale medier, enten det er Facebook, Twitter eller noen av de mindre kjente. Den mye omtalte appen Snapchat, hvor du sender bilder som bare er synlige noen få sekunder før de slettes, er et annet eksempel på en tjeneste som er populær blant ungdom. I tillegg kommer den etter hvert gammeldagse SMS-en.

Her er det mange ting å holde styr på for foreldre, og hvilke råd som bør gjelde avhenger både av barnets alder og modenhet. Uansett er det lurt å snakke om disse tingene:

Foto: iStockPhoto
  • Mobbing skal ikke forekomme, enten det skjer via sosiale medier, SMS eller på andre måter. Tjenester som Bipper gir foreldre anledning til å lese barnas SMS-er, og så lenge det er snakk om små barneskolebarn vil kanskje noen foreldre synes det er helt greit. Eventuelt går det an å sjekke innboksen fysisk med jevne mellomrom, for å være sikker på at barnet ikke mobber eller blir mobbet. Trå varsomt hvis du benytter slike metoder.
  • Dersom ditt barn mottar mobbemeldinger på SMS anbefaler Telenor å lagre meldingene og vise dem til mobberens foresatte. Dette kan bidra til å løse problemer, ifølge operatøren.
  • Tenåringer og ungdommer vil nok derimot oppleve mobilovervåkning fra foreldre som et grovt brudd på retten til privatliv. Her tror vi det fungerer bedre å skape tillitt ved å snakke om rett bruk av sosiale medier og SMS på mobilen, på lik linje med bruk av Internett på PC-en.

Bruk av apper

Vi nevnte Snapchat, ettersom denne tjenesten har fått rykte på seg for å være en kanal hvor du kan dele dristige bilder med vilt fremmede. I realiteten må du faktisk legge til dine egne kontakter, og velge selv hvem du sender hva til. Grunnen til at denne tjenesten egentlig har blitt så populær er etter sigende at du slipper unna de polerte glansbildene som pryder Facebook, og kan heller dele "ekte" bilder med vennene dine som ikke lagres for evigheten.

Når det er sagt hører det med til mobilpraten å snakke om apper. Apples operativsystem iOS er som kjent et lukket system, hvor Apple godkjenner alle apper som slipper gjennom til App Store. Betyr det at ditt barn kan bruke en iPhone uten at du trenger å bekymre deg? Svaret er nei, nei og atter nei. Noe innhold er kanskje bedre egnet for voksne, men det er ikke der problemet ligger hos Apple. Hvis du lar guttungen arve din forrige iPhone er det betalingstjenester, eller såkalte "in-app purchases" som er hovedproblemet. Hørt om Smurfebær? Dette er som penger å regne i barnespillet "Smurf's Village", men små barn kobler ikke at når de kjøper disse smurfebærene i spillet, så belastes Mammas bankkort. Her er det mange, mange foreldre som har brent seg. Og Smurf's Village er bare ett av mange, mange spill som tjener pengene sine på denne måten.

"Jippi! Jeg vant flere smurfebær! Igjen!!".
"Jippi! Jeg vant flere smurfebær! Igjen!!".Foto: iStockPhoto
  • Skal barnet ditt bruke en iPhone (eller iPad, iPod Touch), gå inn på innstillinger -> restriksjoner, og aktiver nødvenige begrensninger, som at du må kreve passord for hvert kjøp. Og sørg for at datteren din ikke lærer passordet!

I Google Play, applikasjonsbutikken for Android-brukere, må du taste Google-passordet hver gang du kjøper en app. Gratis-apper kan imidlertid barnet lastet ned fritt. I Google Play er innholdet mye løsere regulert enn i Apple App Store, noe som kan bety at barnet ganske lett kan få tilgang til apper som er forbeholdt voksne. De samme utfordringene får du hvis barnet arver en Windows Phone-mobil, eller selv en eldre mobil med Symbian som operativsystem.

  • Se gjerne over hvilke apper sønnen din har kjøpt eller lastet ned en gang i blant, og få ham til å forklare hva de ulike appene gjør. Enkelte spill er for eksempel svært voldelige og egner seg knapt for voksne. Dette kan imidlertid være en fin anledning til snakke to korte minutter om mobilbruk en gang i måneden, slik at dette ikke går i glemmeboka.

Hopp til: Velg abonnement/kontantkortSosiale medier og SMS-mobbingKamerabruk og kommunikasjon

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen