Mobilprat verre enn promille

Alle vet at du ikke skal kjøre bil etter at du har drukket. De fleste har også fått med seg at man helst ikke skal holde på med andre ting samtidig som man kjører.

Nå viser en ny forskningsrapport at det er farligere å snakke i mobiltelefonen samtidig som du kjører enn om du hadde kjørt med promille - til og med hvis du bruker håndfrisett.

Undersøkelsen er foretatt ved universitetet i Utah i USA, hvor 40 testpersoners konsentrasjonsevne ble testet i en kjøresimulator. Mens noen av testpersonene snakket i mobiltelefonen, kjørte andre med det de mente var lovlig mengde alkohol i blodet (0,08 prosent i USA).

Resultatene var overraskende. Tre av forsøkspersonene som snakket i mobiltelefon samtidig som de kjørte, krasjet i bilen foran. Kollisjonene har sammenheng med hvor raske testpersonene var til å tråkke på bremsepedalen. Når du snakker i mobiltelefon, tråkker du på bremsen ni prosent senere enn når du ikke snakker i telefonen.

– Å kjøre mens man snakker i en mobiltelefon er like ille eller kanskje verre enn å kjøre i fylla, sier psykologiprofessor Frank Drews.

Rapporten konkluderer med at å bruke mobiltelefon mens du kjører, gir en femdobbelt sjanse for at du forårsaker en ulykke.

Resultatene viste for øvrig også at bilførere med promille kjører mer aggressivt, mens bilførere som snakket i mobiltelefonen kjørte mer slurvete.

(Kilder: Digi, Forbes)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen