Mobilprat like farlig som fyllekjøring

Studien er utført av forskere ved University of Utah, og ved hjelp av en avansert kjøresimulator har forskerne sammenliknet reaksjonsmønstre hos sjåfører påvirket av alkohol, sjåfører som brukte håndholdt mobiltelefon og de som brukte håndfri, det skriver NTB.

Så selv om du bruker en håndfri løsning når du kjører bil, er du like farlig for dine medbilister som promilleførere.

Håndfri ingen sikkerhet
Ifølge NTB presterte tre av forsøkspersonene som snakket i mobiltelefon å kjøre på bilen foran seg under forsøket i simulatoren. Ingen av bilførerne med 0,8 i promille gjorde det samme.

Også i tidligere undersøkelser har det blitt fastslått at mobilprat bak rattet er på linje med fyllekjøring.

Forskerne konkluderer i rapporten med at bilister som snakket i mobiltelefon får en forsinket reaksjonstid på hele 9 sekunder før de tråkker på bremsen. I tillegg kjører de saktere og har vanskeligheter med å holde avstand til bilen foran mens de snakker i mobilen og større problemer med å komme inn i trafikkrytmen etter samtalens slutt, skriver Göteborgs-Posten.

- Å kjøre mens man snakker i en mobiltelefon er like ille eller kanskje verre enn å kjøre i fylla, sier psykologiprofessor Frank Drews som ledet forsøkene.

Dyrt

Velger du allikevel å snakke i mobiltelefonen mens du kjører, bør du passe på å ha en håndfriløsning som er godkjent av både forsikringsselskaper og politi.

Skulle ulykken være ute og du snakker i håndholdt mobiltelefon eller en håndfriløsning hvor telefonen ikke er fastmontert, kan det koste deg dyrt. Forsikringsselskapet kan nemlig begrense erstatningssummen med opp til 30 prosent.

Kommer du ut for politiet mens du snakker i håndholdt mobiltelefon må du ut med 1300 kroner.

Rådet og oppfordringen må derfor bli at du begrenser mobilpraten til et minimum, og at du skaffer deg en fastmontert billøsning slik at du gjør praten så sikker og lovlig som mulig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen