Mobilprat gir lengre køer

Amerikanske forskere påviser at bilister som prater i mobiltelefon mens de kjører, lager bilkøer.

Dette gjelder både med og uten håndri, for uansett kjører bilistene langsommere og de bruker lengre tid på å reagere. De foretar også mange færre forbikjørsler, viser en undersøkelse.

Les mer:
- Kjøretøyopplysninger på SMS
- Hør SMS mens du kjører
- Trådløs øreplugg ser lyst på livet

Reuters skriver at psykologiprofessor Dave Strayer og hans forskerteam lot 36 universitets-studenter kjøre på motorveien. Hver student skulle kjøre seks strekninger på 15 kilometer, i normal hastighet. På halvparten av disse, skulle de snakke i mobiltelefon samtidig.

Resultatet var at de som talte i mobiltelefon kjørte i gjennomsnitt 3,5 km/t saktere, og ventet 25- til 50 sekunder lengre med å forbikjøre bilsinker. Hele 20 prosent færre forbikjøringer ble foretatt, og resultatet var at det tok dem 15-19 sekunder lengre å gjennomføre samme tur.

Mindre sikkert
Vanligvis ville lavere fart og færre forbipasseringer føre til økt sikkerhet, men fordi man leder oppmerksomheten bort fra trafikken og inn i mobilsamtalen, tyder dette heller på det motsatte.

Forskerne vil nå utvikle datamodeller som viser hvor mye mobilsamtalene koster i bensinforbruk, og hvor mye tid man kaster bort på å prate i telefonen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen