Mobilpanten rundt hjørnet

– Bransjen tror det skal holde med mer informasjon. Selv er jeg usikker til det, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han kommer derfor til å følge nøye med på tallene for tilbakelevering av småelektronikk som mobiltelefoner, mp3-spillere og hårfønere. Denne typen produkter inneholder ofte miljøgifter som bly og kvikksølv.

Bransjen får sjansen

Elektronikkbransjen kjemper mot avgiften. Solheim har gitt dem deadline ved nyttår. Da må de kunne vise til store framskritt. Hvis ikke settes jobben i gang med å få på plass pant.

– De skal få sjansen til å bedre ting før panten innføres, sier Solheim.

Hvor høy pant det er snakk om, er det for tidlig å si noe om, hevder Solheim. Men det er i hvert fall sikkert at en innføring av pant i praksis betyr et farvel med tilbud av typen «kronesmobiler».

Differensiering av panteavgiften på de forskjellige artiklene kan gjøres med bakgrunn i størrelse, vekt og verdi.

Returnerer ikke nok

Årsaken til denne opptrappede interessen for å få nordmenn til å levere inn brukt elektronikk skyldes at tidligere initiativ har mislyktes.

I over ti år har en frivillig returordning eksistert, uten at mange nok bruker den. Også flere forsøk på å stimulere forbrukerne til å benytte ordningen har slått for dårlig ut.

For mens omtrent alle flasker og bokser returneres i Norge, ligger det millioner av brukte mobiltelefoner i norske hjem.

I dag returneres omtrent en tredjedel av småelektronikken som kjøpes i Norge. (ANB)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen