Mobilnett av ballonger

I USA har mobilbruken virkelig tatt av de siste par årene, og operatørene bygger stadig flere mobilmaster for å mette behovet for dekning. Men hvorfor bygge over tusen mobilmaster for å dekke én stat når noen få varmluftsballonger kan gjøre den samme jobben?

Det spørsmålet stiller det amerikanske selskapet Space Data seg. Selskapet får svar av politiker og eks-guvernør i Nord-Dakota, Ed Schafer, som har inverstert i det høytsvevende prosjektet, som har fått navnet SkySite Network. Sammen med Space Data vil han gi hele Nord-Dakotas befolkning full mobildekning ved hjelp av noen få varmluftsballonger.

Tanken er å feste signalforsterkere til de hydrogenfylte ballongene som kalles SkySite-plattformer. Slik kan signalene fra én mobilmast på bakken spres utover et mye større område. Ballongene, som ikke skal koste mer enn $55, eller omtrent 370 kroner per stykk, skal sveve rundt i stratosfæren, altså langt høyere opp enn fly.

- Jeg vet det høres ut som galskap. Men det fungerer i laboratoriet, sier Schafer til Wired News.

I følge Schafer skal tre slike ballonger være nok til å gi hele Nord-Dakota mobildekning. Til sammenlikning trengs det 1 100 mobilmaster på bakken for å gi den samme dekningen i hele staten.

Han forteller viderer at ni varmluftsballonger hele tiden skal være i luften, noen på vei opp, mens andre er på vei ned. Når en ballong når grensen til en annen stat, skal den kollapse, og en liten fallskjerm få signalforsterkeren trygt ned på jorden. Derfra vil forsterken sende ut signaler om hvor den har landet.

- Vi betaler en eller annen fyr for å hente den, putter i nytt batteri og sender den av gårde igjen, forteller Jerry Knoblach i Space Data, og får støtte av Schafer, som mener en slik forsterker kan brukes om igjen uendelig, med mindre den blir overkjørt eller lander i vann.

- Vil aldri fungere i praksis
Telenor har imidlertid liten tro på at ballongprosjektet vil fungere i praksis, og mener at kapasitetsproblemet fort ville overskygge den gode dekningen.

- Det vil gi kjempedekning, men kapasiteten blir redusert til null, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen til Amobil.

Han forklarer at et mobilnett har et visst antall frekvenser til disposisjon. Når et nett skal strekkes ut til å dekke et mye større område enn det er bygget for, vil mange flere mobilbrukere benytte seg av frekvensene samtidig. Det ville dermed bli så dårlig plass i nettet, at vi ville oppleve nyttårsliknende tilstander hele året. Han forteller også at jo lenger unna du er, jo dårligere vil kapasiteten i nettet bli.

- Å bruke en slik løsning i Oslo ville resultert i katastrofe. Et slikt konsept passer bedre på Hardangervidda, sier Amundsen.

Han mener også at kostnadene fort ville bli langt høyere enn utgiftene forbundet med bakkemaster, fordi ballongene måtte mates med informasjon fra satelitter og ikke via radiolink, slik mastene på bakken bruker.

Weston Henderek i analysebyrået Current Analysis, er også i tvil om konseptet vil fungere i praksis:

- Dette er en av de rykende ferske idéene som begynner å få oppmerksomhet. Det blir spennende å se hvordan testingen går, sier han til Wired News.

En testballong skal slippes løs over Nord-Dakota innen få uker. Hvis testen blir en suksess, kan Nord-Dakotas innbyggere få mobildekning fra varmluftsballonger allerede til sommeren.

(Kilde: Wired News, Space Data)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen