Mobilkamera vs digitalkamera

Vi har testet testvinneren Sony Ericsson K800i og sammenlignet den direkte med Canons enkleste Ixus, i7. Kameraet ble valgt på bakgrunn av pris og størrelse, samtidig som dette er et kamera som retter seg mot samme målgruppe som kameramobilene.

Vi foregriper neppe begivenhetenes gang når vi allerede nå avslører at det ble rått parti. Mobiltelefonen tar rett og slett ikke like gode bilder som digitalkameraet. Men K800i henger like vel forbausende godt med – tatt i betraktning at dette er et apparat som kan langt mer enn bare å knipse bildene. 

Avhenger av behov
Etter å ha knipset noen dusin bilder og sammenlignet resultatet både på skjerm og på utskrift er resultatet klart. Digitalkameraet tar de beste bildene, og til større utskrifter, til tydeligere blir forskjellene. Skal du bare skrive ut godværsbilder i postkortstørrelse kan du klare deg med kameramobilen.

De viktigste forskjellene mellom de to apparatene er bildeoppløsning, optikk, prosessorkraft og innebygget ”intelligens.” Dessuten er det store forskjeller på hva du kan gjøre med et bilde etter at det er knipset. 

Ved fotografering på svært kort avstand skiller de to kameraene seg ikke så mye. Ixus har best fargegjengivelse, minst forvrengning og høyest detaljnivå. Men Kameramobilen tar bilder du ikke trenger å skjemmes over, og har du ikke bildene fra Ixus i7 å sammenligne med vil du antakelig være fornøyd. 

Utskrift
Bildet vi tok av sjøbodene på Holmsbu er nesten identiske. Skrevet ut på fotopapir i størrelse 10x15 er resultatet overraskende likt. På bildene fra Ixusen trer detaljene i skogen bak bygningene bedre frem. Ixusen gir også litt klarere farger. På større utskrifter vinner Ixus klart.

På bildene av en foss fotografert i gråvær har vi større forskjeller. Bildet har vann i bevegelse, i tillegg til at motivet har dybde. Fokusområdet til Ixusen er mye bedre enn på K800i. Fargene på utskriften fra Ixuskameraet er også mye kraftigere enn på utskriften fra K800i. Men det er faktisk kameramobilens farger som er nærmest virkeligheten. 

Hudtoner
På bildet av barneansiktet ser vi tydelig kvalitetsforskjell. Begge kameraene har funksjon mot røde øyne. I begge tilfeller er det brukt blits med denne funksjonen aktivert. Vi lot det gå litt tid mellom bildene, slik at motivets øyne ikke skulle være påvirket av blitslyset fra forrige bilde. Her tar Ixus suverene bilder, mens bildet fra K80i knapt er vert å skrive ut.

I motlys er kameraene omtrent like dårlige. Ixus har en funksjon som skal kjenne igjen ansikter og korrigere belysningen etter dette. Det fungerer dårlig i motlys. 

Raske
Begge kameraene reagerer raskt, og det tar ikke mer enn et par sekuder fra du fisker dem opp av lomma og til de er klare til å ta bilde. K800 har en funksjon som gjør at kameraet fryser ni bilder i en rask serie, slik at du kan velge det bildet du ønsker. Greit om det du tar bilde av flytter på seg. K800 har også et bildebehandlingsprogram som lar deg justere lys, kontrast og en del andre egenskaper etter at bildet er knipset.

Kameramobilen har dessuten forbindelse med omverdenen, slik at bildet kan sendes av sted med det samme, enten du vil legge det på nett, sende det til en fotoforretning for utskrift eller dele det i e-post eller MMS. Kameramobilen kan også sende bildene via Ir eller Bluetooth, slik at du kan se dem på en ekstern skjerm eller skrive dem ut uten å bruke kabel.

Ixus i7 fra Canon har langt flere programmer for etterbehandling av bildene på PC.

Konkusjon
Betyr bilder mye for deg, men ikke nok til at du vil bære rundt på et unødig stort kamera? Da kan du kjøpe en enklere mobiltelefon og satse på å ha et lite digitalkamera ved siden av. Prismessig behøver det ikke bli dyrere enn om du kjøper en K800i.

Betyr deling av bilder og formidling av øyeblikket mye kan du kompromisse med kvaliteten. Da er K800i det beste alternativet. Løsningen er komplett, selv om kameraet er enklere.

Vi nøler ikke med å si at begge disse produktene er ypperlige – om enn på hver sin måte.Tabellen nedenfor viser noen av egenskapene for duellantene. Når det gjelder pris er dette de rimeligste prisene vi har funnet på internett. Prisene er uten subsidier. 

 

Egenskap

Ixus i7

Sony Ericsson K800i

Pris

2345,-

3453,-

Kameraoppløsning

7,1 MP

3,2 MP

Optikk

6,3-14,9mm 1:3,2-5,4

5,2mm 1:2,8

Optisk zoom

2,4x

Ingen

Digital zoom

4x

16x

Nærgrense

10 cm

 

Videooppløsning

640x480 dpi, 60 fps avi

176x144 (Qcif)

ISO

80-1600

Auto

PictBridge

Ja

Ja

Autofokus

Ja, kan følge ansikter automatisk. Flere målepunkter.

Ja. Punktmåling i senter av bildet

Anti røde øyne

Ja

Ja

Etterbehandling

Nei

Enkel bildeforbedring

Blogg

Nei

To klikk opplasting

Overføring

USB, minnekort

USB, e-post, mms, Ir, Bluetooth, minnekort

Størrelse

 

96,1x45,1x23,9mm

105x47x22mm

Vekt

105 g

115 g

Minnekort

SD/MMC

Memory Stick Micro (M2)

Skjerm

1,8 tommer

2,0 tommer

Brikke

CCD

CMOS

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen