Mobilinvasjon fra Taiwan

Vi er vant til at mobilene våre bærer vestlige merker, men faktum er at stadig flere av komponentene under skallet stammer fra Sørøst-Asia. Regionen har fordel av billig arbeidskraft, samtidig som den lokale industrien innehar høy kompetanse på teknologi. Dette har gitt et fruktbart samarbeid med de internasjonale mobilgigantene.

De siste årene har mobilindustrien i Asia også begynt å stå på egne bein. Nye aktører spiser seg inn på verdensmarkedet: De koreanske produsentene LG og Samsung står nå alene for 18 prosent av mobilsalget på verdensbasis, mens en annen gigant, Sony Ericsson, har gjort det skarpt med sin kombinasjon av svensk og japansk teknologi.

Viktig underleverandør
Nå er enda et asiatisk land i ferd med å markere seg sterkt, nemlig Taiwan. Landets industri har lenge vært en viktig underleverandør til vestlige mobilprodusenter, og de siste årene har taiwanerne også utviklet ferdige mobiltelefoner, som i siste ledd er blitt stemplet med ny logo. Flere Nokia-modeller stammer for eksempel fra taiwanske BenQ.

Nå har de taiwanske fabrikkene fått blod på tann. De vil begynne å selge mobiltelefoner selv. BenQ har kjøpt opp mobilavdelingen til Siemens, og blir verdens femte største mobilprodusent med et pennestrøk. HTC er et annet stort navn i bransjen, selskapet produserer telefoner som selges over hele verden under navn som Qtek og i-Mate. Flere andre taiwanske merker er på vei ut på verdensmarkedet.

Denne høsten får også norske mobilkjøpere prøve seg på taiwanske telefoner. Tre nye mobilmerker fra den industrialiserte øya skal rykke inn i butikkhyllene. Felles for dem alle er at de frister med ny teknologi som ikke har vært å få kjøpe i Norge før nå. På neste side ser du tre av de mest spennende modellene som snart dukker opp i norske butikker.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen