Mobilens historie: 1990 - 2006

I dag er det nærmest en selvfølge at mobilen har kamera, planlegger og mp3-spiller. Og sende og motta multimediameldinger og tekstmeldinger da, samt bruke mobilen til dataoverføring. På toppen av det hele er den jo naturligvis liten.

Men disse tingene har ikke alltid vært en selvfølge. Husker du den første telefonen med mp3-spiller? Eller den første telefonen med kamera? Hva med den første telefonen med fargeskjerm?

Før GSM kom, hadde vi mobilnettet NMT. Men det var først når GSM kom at mobiltelefonen for alvor begynte å bli en vanlig eiendel. SMS fikk vi etter hvert også i GSM-nettet, men ikke før i februar 1995.

Alternativ tekst mangler

Endelig en bærbar mobiltelefon - 1992
Nokia 1011 kom i 1992, og var den første GSM-telefonen du faktisk kunne bære i hånda. Det var året før GSM ble kommersielt tilgjengelig i Norge, men på denne tiden gikk ikke telefonen av moten med det aller første.

Før Nokia 1011 var mobiltelefoner enten formet som kofferter med et telefonrør hengende på siden, eller biltelefoner som var fastmontert i bilen.

At vi kaller en telefon fra 1992 bærbar må du imidlertid ta med en bøtte salt. Telefonen var langt ifra det vi i dag kaller liten. Den var hele 19,2 centimeter lang, 6,2 centimeter bred og 3 centimeter tykk. Vekten var på blytunge 475 gram.

Til sammenligning er dagens Nokia N70 10,9 centimeter lang, og veier 126 gram.

Alternativ tekst mangler

Siemens bragte oss fargeskjermen - 1997
Siemens S10 var den første telefonen vi fikk se med fargeskjerm. Da snakker vi om en grafisk fargeskjerm som viste 6 linjer med tekst i 97 x 54 piksler.

Denne skjermoppløsningen er ikke noe særlig å se bilder på, men skjermen var langt forut sin tid. For eksempel hadde 3510i, som ble introdusert i slutten av 2004, en skjerm på 96 x 65 piksler.

Fargeskjermen begynte for alvor å bli vanlig i 2003, men før det fikk vi se fargeskjermer fra både Siemens, Sony Ericsson og Nokia. I tillegg til Siemens S10 er de mest kjente fargeskjermspionerene Nokia 7650, Sony Ericsson T68i, og Siemens S25.

Alternativ tekst mangler

Slutt på kabelrotet - 2000
Blåtann lar deg slippe ledninger når du skal overføre filer fra mobilen, snakke i telefonen med håndfri eller høre på musikk fra mobilen trådløst.

I år 2000 introduserte Ericsson T36 og R520, som var de første telefonene i Norge med blåtann.

Med disse kunne du riktignok ikke høre på musikk med blåtann, men du kunne både sende enkle filer og bruke trådløs håndfri.

En rekke steder ble disse telefonene solgt sammen med et blåtann-hodesett fra Sony Ericsson.

Alternativ tekst mangler

Sony Ericsson kom med MMS - 2002
MMS (multimediameldinger) lar oss sende bilder, lyd, videoklipp og tekst over mobilnettet.

Det var Sony Ericsson som brakte MMS på banen her i Norge, med sin T68i. T68i fikk også mye omtale for fargeskjermen og sin beskjedne størrelse.

Alternativ tekst mangler

Nokia ga oss mobilkameraet - 2002
Kameraet er nærmest en selvfølge i dagens mobiltelefoner. Først ute med mobilkamera i Norge, var Nokia med sin 7650.

Før det hadde vi sett kameraer som kunne festes i ladekontakten, for eksempel til Sony Ericsson T68 og Siemens S25. Men et innebygget kamera var noe helt nytt.

7650 var en rimelig stor telefon, proppet med spesifikasjoner. Den hadde dessuten et smart operativsystem, nemlig Symbian Series 60.

Kameraet tok bilder i 0,3 megapikslers oppløsning (640 x 480 piksler). Det er imponerende med tanke på at det selv i dag finnes enkelte telefoner på markedet med denne oppløsningen.

Men det var ikke bare kameraet som var imponerende. Skjermen til 7650 viste 4000 farger på 176 x 208 piksler. Den samme oppløsningen har Nokia N70 som kom på markedet mot slutten av år 2005, og da sier det seg selv at Nokia 7650 var forut sin tid.

Andre telefoner som først nådde milepæler i kamerafronten er:

Alternativ tekst mangler

Siemens bragte MP3-spilleren til mobilen - 2000
Mp3-spilleren var allerede vanlig. Men en mp3-spiller innebygget i mobilen kunne en bare drømme om, helt til Siemens lanserte sin SL45 i år 2000.

Mp3-spilleren sto ikke tilbake på lydkvalitet. Tvert i mot kunne testere fra første stund skryte over telefonens gode klang og fyldige lyd, som var på nivå med mange rene mp3-spillere.

SL45 brukte minnekort av typen MMC, slik at du kunne få plass til all musikken din. Et 32 MB minnekort fulgte med, men du kunne i den tiden få kjøpt MMC-kort opp til 128 MB.

Det skulle ta flerfoldige år før neste mobiltelefon dukket opp med en skikkelig mp3-spiller. De neste telefonene med minnekort og mp3-spiller var profftelefonene Siemens SX1 og Nokia 6600, begge mot slutten av 2003.

Alternativ tekst mangler

3G kom fra Finland - 2003
3G (UMTS) kom til Norge i 2004 som et raskere mobilnett. Den første offisielle 3G-telefonen var 6650, men den kom på markedet lenge før vi fikk 3G i Norge.

Det vi kjenner som den første 3G-telefonen er Nokia 7600, som kom på markedet helt i slutten av 2003.

En av nyhetene telefonen kunne by på var videotelefoni. Men den har sitt eneste kamera på baksiden av telefonen. Du kan fremdeles se den du snakker med, men han eller hun får bare se hva som ligger foran deg.

Den første 3G-telefonen med fungerende videotelefoni var Samsung Z107. Den hadde et kamera som kunne vris mot deg når du skulle ta en videosamtale, eller ta bilde av deg selv.

En ny T68i?
Telefoner som Sony Ericsson T68i imponerte med å være langt forut sin tid med sin størrelse, MMS-funksjon og fargeskjerm.

I dag kan en undres over om man vil se en ny mobil som får andre telefoner til å se ut som gammeldagse sveivetelefoner i forhold, på samme måte som Siemens S10, Sony Ericsson T68i og Nokia 7650 gjorde det i sin tid. Hva tror du?

Her kan du lese mer om mobiltelefonens historie og utvikling:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen