Test

Mobilene som holder ut alt

Hvor ofte har du ikke opplevd å ta en kort prat i mobiltelefonen, bare for å finne ut at batterimåleren din har krympet til en syltynn strek når samtalen er over?

Selv om mobilprodusenten pliktskyldig har lovet deg at telefonen din skal holde ut et kvart døgn med samtaler, er det ikke nødvendigvis slik. Det er en forskjell på hva du kan trylle frem på et laboratorium, og hvordan ting fungerer i det virkelige liv.

Tidligere i år bestemte vi oss for å se hvor lenge vi faktisk klarte å ringe med hver enkelt telefon. Vi har i løpet av de siste tre månedene hatt det meste av mobiltelefoner du får kjøpt i norske butikker inne til testing på kontoret. Totalt har vi testet 45 stk telefoner fra syv forskjellige produsenter.

Fremgangsmåten har vært enkel. Vi legger hver telefon på en fast plassering, og setter den til å ringe en annen mobiltelefon på kontoret. Så har det bare vært å se hvor lenge den klarte å holde samtalen gående. Totalt har vi ringt i 298 timer. Dette er den første testen av sitt slag som er gjort i norske mobilnett.

Store sprik
Ikke overraskende er det store forskjeller fra telefon til telefon. Den beste mobiltelefonen i testen holdt ut mer enn to og en halv gang så lenge som taperen.

Den telefonen du kan prate desidert lengst i er Sony Ericsson Z530i. Vårt testeksemplar klarte å holde en samtale gående i hele 8 timer. De andre totelefonene som holdt ut over 7 timer var også fra Sony Ericsson; K750i og W700i.

Den modellen som kommer dårligst ut i testen er Siemens SL75. Den kastet inn håndkleet etter nøyaktig 3 timer med prating.

 


Testene er gjort med hjelp fra Telenor Mobil og Telebutikken i Bergen.

De fulle listene med testede mobiltelefoner finner du her >>


Sony Ericsson i tet
Det er liten tvil om at Sony Ericsson ligger i tet på batterifronten. Syv av de ti beste telefonene i testen stammer fra den svensk-japanske produsenten.

Nokia gjør en langt dårligere figur. Kun én av selskapets telefoner klarte 6 timer taletid, og fem av de ti dårligste telefonene i testen er også laget av Nokia. De andre mobilprodusentene som er med i testen ligger stort sett jevnt fordelt over hele spekteret.

Det skal sies at alle produsenter har modeller både på toppen og bunnen av skalaen, så det er farlig å trekke slutninger om batterikapasitet kun basert på merke.

Pris ikke viktig
Resultatene våre viser at det heller ikke ser ut til å være noen sammenheng mellom prisen du betaler for mobiltelefonen og hvor lenge du kan snakke i den.

Nokia 6030Faktisk er mange av de modellene som kommer dårligst ut i testen også blant de dyreste. Det er spesielt Nokia som godtar dårlig batteri i toppmodellene.

Nokia 8800 koster for eksempel over 6000 kr, og holder ikke ut mer enn 3,5 time med prating. Vi målte flere andre proffmodeller fra Nokia, som 3250 og 6233, til å ha like dårlig taletid.

Skal du ha en telefon med godt batteri, trenger det uansett ikke å koste deg for mye. Den femte beste telefonen i testen, Nokia 6030 (til høyre), får du kjøpt uten binding for 740 kr.

Avvik fra produsentenes tall
Målingene vår spriker en del fra det produsentene selv oppgir som taletid. Flere av telefonene vi testet hadde over 30 % lavere taletid enn oppgitt.

Det fantes også eksempler på det motsatte. BenQ-Siemens S88 holdt ut i 6 timer og 30 minutter, mens taletiden er oppgitt til kun 3 timer og 20 minutter.

Salgssjef for Nokia Skandinavia, Andreas Lundin, forteller at måling av taletid aldri vil være en presis vitenskap.

- Målemetoden Amobil har brukt eliminerer mye usikkerhet, siden telefonene har holdt samme plassering og det hele tiden har vært lyd i røret. Det som allikevel kan gi en viss usikkerhet i det virkelige liv, er om telefonene kobler seg til de samme basestasjonene. I en normal samtale ville det dessuten vært stille i den ene enden 50 % av tiden.

Lundin er allikevel enig i at dette er det nærmeste man kan komme en reell måling av taletiden under virkelige forhold. Nokia baserer seg selv på en europeisk standard for måling av taletid, som foregår under mer kliniske omstendigheter.

Våre anbefalinger
De store forskjellene i batterilevetid er viktige å ha i bakhodet når du skal handle mobiltelefon. Nye, strømkrevende funksjoner som mp3-spiller og kamera gjør at du må lade mobilen mye oftere enn før, og batterikapasiteten har derfor blitt enda viktigere nå enn den var for noen år siden

Om du vil ha en telefon som holder ut mye bruk, og som samtidig har kommet ut bra i de vanlige mobiltestene våre, kan vi anbefale disse tre modellene.

(OBS: Vi har ennå ikke testet Z530i, en test vil komme i løpet av kort tid)

På neste side kan du lese mer om metodikken som er brukt i testen, og se de fulle grafene med telefoner og taletid.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen