Noen mobiler passer bedre i skisporet enn andre. (Bilde: Istockphoto/ Børre Heitmann Holmeslet)

Mobilene som duger på fjellet

Skal du på fjellet i påsken? Da trenger du en mobiltelefon som er laget for å tåle forholdene. Her er oversikten over mobilene du skal ha med i fjellet:

XP1 – Mobilen som tåler "alt"

Sonim XP1 er sannsynligvis den tøffeste mobilen på markedet. (Foto: Marius S. Elvervåg)
Sonim XP1 er sannsynligvis den tøffeste mobilen på markedet. (Foto: Marius S. Elvervåg)

Om du ikke er så opptatt av allskens tekniske funksjoner, men heller vil ha en telefon som overlever en fuktig natt i snøhule, er XP1 en telefon du bør se nærmere på. XP1 følger Milspec, noe som er en klasifikasjon for hva militært utstyr skal tåle.

Telefonen er beskyttet mot fall og støt, og tåler vannsprut og fukt bedre enn alle andre telefoner som er å få kjøpt. Da vi testet XP1 utsatte vi den for mange harde påkjenninger, og den besto - innenfor rimelighetens grenser - med glans.

Du finner verken kamera, MMS eller 3G på denne telefonen, men om du skal ha med deg en telefon du kan ringe med på fjellet, er dette det beste valget. Det er også positivt at telefonen har god batterilevetid og høy og klar lyd under samtaler.

XP1 koster fra 2500 kroner uten abonnement.

Sjekk hva som skjedde da vi kjørte over Sonim XP1 med bil »

Nokia 5500 med topografiske kart

Nokia 5500 tåler en vannsprut. (Foto: Magnus Antonsen)
Nokia 5500 tåler en vannsprut. (Foto: Magnus Antonsen)
Et kartprogram med topografiske kart er nyttig i fjellet. (Foto: Tracker.fi)
Et kartprogram med topografiske kart er nyttig i fjellet. (Foto: Tracker.fi)

Nokia 5500 er en annen hardhaus som finnes i butikkene. Telefonen tåler på langt nær like mye som XP1, men er det beste alternativet dersom du skal ha en telefon som tåler litt, men som også har flust av funksjoner.

Denne telefonen har mulighet for GPS-navigasjon med topografiske kart, altså kart over terrenget du er i. Et topografisk kart gir deg detaljert informasjon over fjellvann og fjelltopper og alt i mellom. Dette er svært nyttig å ha på fjellturer, spesielt om du skulle gå deg vill.

Det er imidlertid et par ulemper med denne løsningen. Nokia 5500 har nemlig ikke innebygget GPS, så du må ha en separat GPS-mottaker med Bluetooth. Denne kan du plassere for eksempel i sekken. Mottakeren har innebygget batteri som må lades.

Videre har ikke Nokia 5500 spesielt høyoppløst skjerm, så kartene vil ikke se fryktelig bra ut på telefonen. Går du for en løsning som dette må du altså gjøre noen kompromisser. Likevel er dette en av de bedre løsningene om du vil ha topografiske kart på mobilen.

Nokia 5500 koster fra 1800 kroner uten abonnement. GPS-mottaker koster fra omtrent 600 kroner. I tillegg må du kjøpe et topografisk navigasjonssystem, for eksempel Tracker Lite, som koster fra 160 kroner i måneden eller 550 kroner i året.

Les test av Nokia 5500 Sport »

PS: Den aller beste løsningen er å kjøpe en dedikert GPS-mottaker for topografiske kart. Dette koster fra omtrent 1000 kroner for de billigste løsningene.

Les også: Test av fire GPS-er med topografiske kart »

Sony Ericsson K850i – Underholdning i bakken

K850i er god på både musikk og foto. (Foto: Marius S. Eltervåg)
K850i er god på både musikk og foto. (Foto: Marius S. Eltervåg)

Om lange skiturer i fjellet ikke er helt din greie, og du heller trives med snowboard og afterski, bør du ta en titt på en av de beste mobiltelefonene på markedet; Sony Ericsson K850i.

Denne telefonen egner seg som mp3-spiller i bakken, spesielt om du kjøper en overgang til 3,5 millimeters stereoutgang, et musikkhodesett og et større minnekort med plass til mer musikk.

I tillegg kan du fint knipse bilder både i bakken og på afterski, da K850i er en av markedets absolutt beste kameramobiler. Takket være ekte blits er det ikke noe problem å ta bilder i dårlig lys.

Telefonen har i tillegg den smarte Track ID-funksjonen, som kan finne ut hvilken låt du hører ved å ta opp et lite lydklipp. Praktisk dersom du hører en sang du liker, men ikke vet hva heter.

Du må imidlertid være oppmerksom på at telefonen tåler verken knall, fall eller fukt. Skal du ha med deg K850i i bakken bør du altså passe på å ha den i en lomme som er beskyttet mot dette. Derfor er det smart med en fjernkontroll med utgang for vanlig stereoplugg.

K850i koster fra 3600 kroner uten abonnement. Skal du ha en fjernkontroll til telefonen, for eksempel Sony Ericsson HPM-82, må du i tillegg ut med omtrent 300 kroner.

Skal du ha med K850i i skibakken er det lurt å handle inn et beskyttende etui til telefonen i tillegg.

Nokia N82 er også en god underholdnings- og fotomobil. (Foto: Marius S. Elvervåg)
Nokia N82 er også en god underholdnings- og fotomobil. (Foto: Marius S. Elvervåg)

Les test av Sony Ericsson K850i »

Alternativet: Nokia N82

Hvis du vil ha en mobiltelefon med mer teknologi, kan du vurdere Nokia N82, som gjør samme nytten som K850i. Denne har vel så bra kamera, og i tillegg GPS innebygget. N82 koster fra 4000 kroner.

Les test av Nokia N82 »

Motorola F3 – Reservemobilen

Dette er den billigste mobiltelefonen du får kjøpt. (Foto: Marius Valle)
Dette er den billigste mobiltelefonen du får kjøpt. (Foto: Marius Valle)

Dersom du absolutt ikke trenger en mobil med masse teknologi, men heller en telefon du kan ha i sekken i tilfelle du får behov for kontakt med omverdenen, er Motorola F3 veien å gå.

Telefonen kan brukes til å ringe med, og å sende SMS dersom det skulle knipe. Det interessante med F3 er at den koster utrolige 250 kroner uten abonnement.

Derfor er det ikke krise dersom telefonen skulle bli ødelagt. Siden prisen er så lav kan du kjøpe to telefoner å ha med på tur dersom du trenger det.

F3 er for øvrig en god telefon for deg som bare vil ha en telefon å snakke i.

Les test av Motorola F3 »

Alternativet: Nokia 1200

Nokia 1200 er et billig alternativ som er grei til SMS og ringing. (Foto: Nokia)
Nokia 1200 er et billig alternativ som er grei til SMS og ringing. (Foto: Nokia)

Om du vil ha en billig telefon som også er grei til SMS, bør du ta en titt på Nokia 1200. Denne telefonen koster 50 til 100 kroner mer, og har kun basisfunksjoner, slik som Motorola F3.

Nokia 1200 er også mer brukervennlig enn F3, da den i motsetning har en grafisk skjerm og dermed kan vise ikoner.

Les også: De beste billigmobilene »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen