Mobilen utkonkurrerer fastnettet

Det viser analyser Ilkka Lakaniemi i Nokia Networks legger frem for oss. Han vil ikke spå noe om når fasttelefonen dør ut for godt, men tror vi globalt vil se mobiltelefoni passere fasttelefoni innen to år. Styrkeforholdet mellom fast- og mobiltelefoni i Norge varierer avhengig av hvem som utarbeider statistikken (nasjonale regulatorer, operatører eller analyseselskaper).

Men uansett hvilken kilde du velger er trenden klar: Fasttelefoni er på vei ut – mobilen overtar.

Norge henger etter
De nasjonale forskjellene er store. I Norge utgjorde mobilsamtalene i fjor 28 prosent av den samlede taletrafikken målt i minutter taletid, det samme som i Storbritannia. Norge ligger foran land som Tyskland (14%), Sverige (19%) og Sveits (25%), men milevis bak Ungarn (51%), Finland (52%) og Portugal (55%).

Årsakene til de store ulikhetene er flere. I Ungarn er infrastrukturen dårlig, og ventetiden på fasttelefon er på om lag ett år. I Finland er kulturelle særegenheter med på å gjøre mobiltelefoni større enn fasttelefoni. Men prognosene viser at vi i løpet av 3-4 år vil snakke mer i mobil enn på fasttelefon, også i Norge. – Det kan gå fortere, men det vil i alle fall ikke gå saktere, sier Lakaniemi.

I 1999 fikk vi for første gang flere mobil- enn fastlinjeabonnement i Norge. Siden har antallet fastlinjeabonnement sunket jevnt. Fortsetter trenden vil fasttelefonen forsvinne i løpet av et par tiår.

Barrierer
Men det finnes også faktorer som bremser utviklingen. Disse er først og fremst kostnadene ved mobiltelefoni, kvaliteten på mobilnettene (også dekning), sentralbordfunksjoner for bedrifter og Internett tilgang for konsumenter gjør at vi ikke helt vil slippe taket på fastlinjene.

Men prisene synker, kvalitet og dekning forbedres stadig, og nye teknologier er i ferd med å avløse kobbertråden som overføringskanal både for tale og data.

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen