Mobilen til Ghana

Det stjeles stadig flere mobiltelefoner. En stor del av tyveriene både i Norge og andre land er organiserte, og telefonene sendes til andre land hvor de blir solgt på nytt. Blant alle land i verden er det visstnok Ghana i Afrika som er verst på mobiltyveri.

Landet har den siste tiden blitt et mekka for mobiltyver og selgere av stjålne telefoner. Store forsendelser med telefoner kommer til Ghana fra alle verdens hjørner, stjålet av bander med tyver som lever av å skaffe telefonene på uærlig vis.

Ademan er en av de mange selgerne som forhandler mobiltelefoner på Ghanas markeder. På en god dag selger kan kanskje fire telefoner, på en dårlig dag selger han ingen. Han mener han ikke kan vite om telefonene han selger er stjålet eller ikke. Men han forteller at han nekter å selge telefoner som ikke har tilhørende lader.

Ghana har, naturlig nok, opplevd en voldsom økning i antall mobilbrukere de siste månedene. Men heller ikke der er mobiltelefonene trygge for tyver.

De stjålne mobiltelefonene som kjøpes i Ghana blir ofte stjålet på nytt og deretter solgt igjen. Mens Ghanerne før likte å vise verden at de eide mobiltelefoner, er mange nå så redde for å bli ranet at de ikke tør å ta telefonen med ut av huset.

Blir mobiltelefonen din frastjålet her i Norge, kan du ikke gjøre så mye annet enn å rapportere det som et vanlig tyveri. I Storbritannia derimot, har problemet med mobiltyveri blitt så stort at politiet har opprettet verdens første egne etterforskningsenhet for stjålne mobiltelefoner.

I forrige uke skrev vi om mobilprogrammet Lost Mobile, som kan hjelpe deg å finne veien tilbake til mobiltelefonen din hvis den blir stjålet. Du kan lese mer om programmet i artikkelen "Telefonen varsler tyveri".

(Kilde: BBC News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen