Mobilen tar tronen

Etter mange år som kongen på haugen i Norge, ser det nå ut til at fasttelefonen er i ferd med å møte sitt endelikt. I 2005 tok vi for første gang flere telefonsamtaler fra mobiltelefonen enn fra fasttelefonen.

Post- og Teletilsynets overhode, Willy Jensen, forteller at 51 prosent av alle telefonsamtaler nå gjøres fra mobiltelefoner.

Det betyr likevel ikke at vi snakker mer i mobiltelefonen enn i fasttelefonen. Flertallet av oss velger nemlig å ta de korte samtalene fra mobiltelefonen, og de lange fra fasttelefonen hjemme.

- Redde for stråling
- Det at folk fortsatt foretrekker fasttelefon for lengre samtaler har sammenheng med flere faktorer. Folk er redde for stråling, mobil er dyrere, og man vil ikke ta de lange samtalene mens man er på farten, forteller Jensen.

Til tross for at "alle" nå har mobiltelefon i Norge, bruker vi mindre tid på telefonsamtaler i dag enn for noen få år siden. I følge Forbruker.no har den totale trafikken innen telefoni falt med 7,1 milliarder minutter, eller 24 prosent, siden 2001.

I fjor hadde telemarkedet en total vekst på usle 1,2 prosent. Jensen betegner den manglende utviklingen som dramatisk.

- Totalmarkedet for telefonitjenester har opplevd en signifikant knekk i veksten, sier han, og peker på at den avtagende veksten i mobilmarkedet som en av årsakene til fjorårets utvikling.

At flere og flere skaffer seg abonnement på bredbåndstelefoni er også en av årsakene til fjorårets labre teletall. I dag har over 180 000 nordmenn tilgang til bredbåndstelefoni.

(Kilde: Forbruker.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen