Mobilen som vet alt

Mobiltelefonen er en følgesvenn som er med mange av oss hele dagen.
Ved å kartlegge bevegelser og bruk av telefonen, mener forskeren Nathan Eagle ved MIT at man kan lære mye om eieren.

Orakel i lomma
Svært avansert programvare kan gjøre mobilen til et orakel, skal vi tro Nathan Eagle, forsker ved Massachusett's Institute of Technology.

Ikke bare kan programmet kalt Reality Mining, fortelle om vaner og rutiner, men også forutse handlinger, finne nye venner og foreslå aktiviteter.

Ved å loggføre samtaler, sendte og mottatte tekstmeldinger, bevegelser fra basestasjon til basestasjon, blåtann-oppkoblinger og når applikasjoner som kamera og alarm benyttes, kan det utarbeides en profil som forteller mye om brukeren.

Mer enn brukeren vet selv, faktisk.

Kunstig intelligens
Programmet kan for eksempel forutse at når du sender meldinger i syv-tiden, er det sannsynlig at du skal møte noen og ta en kaffekopp.
Videre "ser" programmet at du etter en stund kommer i nærheten av personene du tidligere sendte melding til, og registrerer at du er i et område med høy tetthet av mobiltelefoner, sannsynligvis en kafé.

Når dette gjentar seg, lærer programmet ikke bare at du liker å ta en kaffe på ettermiddagen, men også hvem du liker å ta en kaffe med.
Om du skulle møte en kaffevenn på butikken, kan telefonen foreslå at du kan avtale en kaffe allerede da, i stedet for å sende melding senere.

Informasjonen som programmet samler inn kan også sammenlignes med andre profiler og nye bekjentskaper kan foreslås. Denne matchmaking-funksjonen er skilt ut som en egen del og kalles Serendipity.

Et forskningsverktøy
I tillegg til å hente info fra basestasjonen du er koblet opp mot, kan telefonen måle signalstyrken fra andre stasjoner den får signaler fra, for å skape en mer nøyaktig oversikt over hvor du er.

Programmet er i første omgang ment som et verktøy for å forstå mer om hvordan mennesker oppfører seg som de gjør. Ved å loggføre tid og sted, aktiviteter, og nærhet til andre individer, er det mulig å lære om menneskelig oppførsel og interaksjon.

Reality Mining-programmet er slett ikke fremtidsvisjoner fra en forsker med god fantasi. Det testes for tiden ut av studenter ved MIT og du kan selv laste det ned fra hvis du har en Series60-telefon.

Hvordan det fungerer i Norge og om det kan brukes på andre telefoner enn Nokia 6600 og 7610 forteller sidene derimot ingenting om.

Mer informasjon om programmet finner du på Reality Minings hjememside.