TEST: Mobilen som skrivemaskin
Test

Mobilen som skrivemaskin

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Ja - om du bare har det rette tilbehøret! 

Denne artikkelen er skrevet på en Nokia N93 med programvaren OfficeSuite fra Mobile Systems. I tillegg har jeg brukt et trådløst sammenleggbart tastatur fra Nokia. Jeg kunne selvsagt valgt en mobiltelefon med innbygget tastatur eller brukt de vanlige 12 tastene, men det ville selvfølgelig ikke gått like fort. 

Palm eller Series60
Nå handler denne artikkelen først og fremst om programvaren, som altså er en Office-løsning for mobiltelefoner. Programmet kommer i to varianter, for henholdsvis Palm og Series60. Her er det Series60-utgaven vi kjører, ettersom Nokia N93 er en Series60 3rd. Edition-mobil.

Telefonen har en innbygget notatblokk som utmerket godt kan brukes til innlegging av tekst. Den største forskjellen ligger dermed i hvordan programmet behandler originale Office-dokumenter laget på en PC.

Til dette formålet støtter OfficeSuite TrueType-fonter, Unicode, passordbeskyttelse av dokumenter, hyperlenker og inkluderte bilder og tabeller. Etter behandling kan filene lagres i originalformatet, slik at formateringer ikke går tapt. 

Vi merker oss at vi bare har tre fonter å velge mellom når vi oppretter et nytt dokument. Disse er alle spesialtilpasset Nokia. Når vi lagrer dokumentet og åpner det på en PC dukker det opp med Times New Roman – standardfont i Microsoft Office Word.

Programmet støtter filer av typen DOC, TXT, RTF, XLS, XML og CSV. 

Ordliste
Ordlista i programvaren er MobileSystems egen. Du får med andre ord ikke noen hjelp til stavekontrollen så lenge du skriver på norsk. Skriver du på tysk, spansk, italiensk, fransk, engelsk eller nederlandsk er det ikke noe problem. Da får du en stavefunksjon som minner om den du har i Office Word for Windows, med røde streker under alle feilstavede ord.

Setter vi inn et bilde dukker det opp i originalformat, og vi får ikke snudd eller på andre måter justert bildet på mobiltelefonen. Bildet skaleres også ned, uten at informasjonen blir redusert. Du kan med andre ord skalere det opp igjen på PC-en. 

Sliter med store rammer
Vi forsøkte oss også på et dokument med mye rammer, bilder og grafikk sendt som e-post til mobilen. Vi åpnet vedlegget i OfficeSuite, men huff, da -  vi fikk ikke tilgang til annet enn overskriften i dokumentet.

Hvorfor dette dokumentet ikke vil la seg åpne på normalt vis vet vi ikke. Men vi er avhengig av gode fillesere på mobiler som skal erstatte den bærbare PC-en. Her kommer OfficeSuite litt til kort. 

OfficeSuite har også støtte for regneark, og det kan komme godt med om du har en tabell du ønsker å holde oppdatert. Men å bygge tabeller fra bunnen av er ikke lett. Skal d u lage dokumenter med mange formler er PC-versjonen langt å foretrekke.

Men siden vi har TV-utgang på N93 morer vi oss over å kunne blåse tabellene opp på en stor skjerm, og da kommer også de mange mulighetene for visning av stolpediagrammer og annen grafikk til sin rett.

Programmet koster 50 dollar og kan kjøpes fra produsenten Mobile Systems hjemmesider

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen