Mobilen som skole-PC

Mobilen som skole-PC

Du kan nok ikke regne med at mobilen fikser alle oppgaver en PC kan hjelpe deg med. Men det finnes mange mobilprogrammer som kan være til hjelp på skolen, også for deg som har en helt vanlig mobiltelefon. 

Les også:
- Vil klassifisere mobiler som våpen
- sCool Diary
- Test: HTC TyTN – lommekontor på steroider

Språk
En av de første tingene du kan laste ned på mobilen din er en ordbok. Engelsk, tysk, Italiensk eller fransk – for litt over hundrelappen får du en engelsk – tysk ordbok som kan installeres på enkle mobiler som Nokia 6230. Engelsk – fransk koster i overkant av 100 kroner, mens den store engelske ordboka MSDict Conscise Oxford English Dictionary med 240.000 oppslagsord koster ca 250 kroner.

Disse ordbøkene kan kjøpes på nett fra produsenten Mobile Systems, og passer på de fleste mobiltelefoner fra Nokia, Siemens, Sony Ericsson, Samsung og Motorola.

Har du en avansert mobiltelefon med Series60 (Nokia smartmobil) kan du i tillegg laste ned et program som gir deg både tekstbehandling, regneark og presentasjoner på mobiltelefonen. 

Matematikk
Det finnes i de fleste mobiltelefoner både kalender og kalkulator. Men disse er ofte enkle, og lite egnet for skolebruk. HorsePower J2ME er en kalkulator som minner om de klassiske HP-kalkulatorene fra 80-tallet. Den er avansert, men kanskje ikke den enkleste å bruke. Til gjengjeld er den gratis. Det er også kalkulatoren ved navn ”Calculator” som du kan laste ned til mobilen din fra Getjar

Trenger du en grafisk kalkulator har Roald Lauritzen utviklet et bra program som også kan lastes ned gratis. Dette virker best på mobiltelefoner med gode skjermer, men kan brukes også på svært enkle modeller. Selv om du ikke betaler for programmet er det fullt mulig å donere en slant til de som sitter og utvikler slike programmer til glede for oss alle.

InternettNoe av det første du bør skaffe deg på mobiltelefonen er en bedre nettleser. På den måten blir det enklere å finne kildemateriale på Internett, slå opp i oppslagsverker osv. Så langt vi kan se finnes det ikke noen mobil nettleser som gjør denne jobben bedre enn Opera Mini.

PC på mobilen

Om du ønsker det finnes det også programvare som gjør din mobiltelefon til en fjernkontroll for PC-en som du har hjemme. TSMobiles har utviklet et program du kan bruke på alle mobiltelefoner med javastøtte (og det har de aller fleste). Programmet koster drøyt 200 kroner. Hvor effektivt det er i bruk kan selvsagt diskuteres. Du får tilgang til PC-en din og kan se et utsnitt av skjermbildet. Starter du en musikkfil vil den spille hjemme hos deg – ikke på mobilen. Du kan saktens spille sjakk, men glem mer grafikk-krevende oppgaver. 

Smartere med smartmobil
Om du er så heldig at du har en mobiltelefon med Palm, Windows Mobile eller Symbian OS (smartmobiler) så er det knapt noen begrensninger i hva du kan få av nyttige tillegsapplikasjoner.

Så spørs det bare om læreren lar deg få lov til å ha mobiltelefonen fremme i klasserommet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen