Dersom resultatene fra Lund viser seg å stemme, kan det gi en enda større debatt om stråling.
Dersom resultatene fra Lund viser seg å stemme, kan det gi en enda større debatt om stråling. (Bilde: Larysa Dodz)

Mobilen sletter hukommelsen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Debatten om strålingsfare fra mobiltelefoner viser med tydelighet at mange frykter skader som følge av mobilbruk. Nå kan forskning gjort ved Universitetet i Lund i Sverige helle mer bensin på bålet. Der slår forskere nå fast at stråling fra mobiltelefoner skader hukommelsen - på rotter.

Gjorde det dårligere

Strålingsforsker Henrietta Nittby har studert rotter som har blitt utsatt for mobilstråling i to timer ukentlig i over ett år. Det Nittby har oppdaget er at rotter som utsettes for stråling gjør det dårligere på hukommelsesteste enn rotter som ikke er blitt utsatt for stråling.

– Vi ser nå at det skjer endringer med hjernen på labaratoriedyr som utsettes for mobilstråling. Neste steg er å finne ut hvorfor dette skjer, sier Nittby i en pressemelding.

Hukommelstesten er svært enkel og er velbrukt i forskningssammenheng på rotter. Rottene slippes løs i en eske med fire objekter i seg. Disse objektene ble byttet ut i to omganger, og plasseringen forskjellig hver gang.

I tredje omgang fikk rottene to objekter fra hver av de to første testene. Resultatet var at rottene som ikke hadde blitt utsatt for stråling brukte mer tid på objektene fra første test, siden disse lå lengst bak i hukommelsen. Rottene som hadde vært utsatt for stråling brukte derimot mye tid på samtlige og virket tilsynelatende ikke å huske objektene, slik den andre gruppen rotter gjorde.

– Skader hjernen

Nittby og hennes overordnede, Leif Salford, mener forsøkene må sees i sammenheng med tidligere funn, der en har funnet at mobilstråling kan påvirke det som kalles for blodbarrieren i hjernen. Dersom denne barrieren brytes ned, kan det gjøre at fremmede molekyler kan lekke inn i hvernevevet og forårsake skader.

Hele forskningsrapporten fra Lund legges frem i morgen 6. desember. Et sammendrag finnes på universitetets hjemmesider.

(Kilder: Universitetet i Lund, Cellular News)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen